Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladás elleni oltást

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 8. | Frissítve: 2017. június 9.

Forrás: Magyar Nemzet

A védettséghez szükséges négy oltás ára jelenleg 108 ezer forintba kerül, mégsem lesz ingyenes a védőoltás.

Nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladás elleni oltást

"Hamis biztonságérzet" és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást - tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.
A vakcina darabja jelenleg 27 ezer forintba kerül, így aki az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánja gyermekét annak 108 ezer forintjába kerül a védőoltás, mivel a védettséghez négy oltásra van szükség. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.
Könnyű belátni, hogy ezt a szülők töredéke engedheti meg magának. A magyar Nemzet hónapok óta ostromolja Lázár Jánost annak kapcsán, hogy nem tervezik-e térítésmentessé tenni az oltást. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, ám végül elvetették az ötletet.
A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.
Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina "szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban". Így "a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat".
A kormányzatnak a 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei: "Az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás" - idézi a kormányzati választ a Magyar Nemzet.
Azt is hozzátették: "a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet."
Az agyhártyagyulladás elleni oltások kérdése tavaly decemberben került a figyelem középpontjába, mikor egy budapesti gimnazista meghalt a betegségben. Ezután a kormány az idei évtől - igaz, csak a 0-2 évesek számára, az egyébként szintén különösen veszélyeztetett kamasz korosztálynak nem - ingyenessé tette az ugyancsak agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni oltást. Ám utóbbi eleve jóval olcsóbb, vakcinánként ezer forint volt.
Eközben kedden Hevesen újabb kisgyermek halt meg a gyanú szerint baktérium okozta járványos agyhártyagyulladásban. Dósáné Fekete Márta, a füzesabonyi járás tiszti főorvosa azt közölte: a háziorvos jelentette a halálesetet, melynek okaként - a klinikai tünetek alapján - a járványos agyhártyagyulladást jelölte meg.
A Magyar Nemzet nemcsak a meningococcus B elleni vakcina esetleges ingyenessé tételéről kérdezett, hanem a bárányhimlő elleni oltásról is. A kormányzati válasz szerint a védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata folyamatban van, kérdés, hogy születik-e belőle érdemi intézkedés, és ha igen, mikor. Ugyanis sem az idei költségvetés módosításában, sem a jövő évi büdzsé tervezetében nem számoltak újabb típusú vakcinák kedvezményessé tételével.
(Az idézett állítások számos szakmai tévedést és pontatlanságot tartalmaznak a GlaxoSmithKline Kft. szerint, közleményt adtak ki, amelyről bővebben itt olvashatsz.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A Caddy Maxi lehet a nagycsaládosok nagy kedvence (X)

A Volkswagen Caddy az első 25 évében teherautóként vált népszerűvé, majd 2004 után személyautóként is folytatta sikertörténetét, számos nagycsaládos örömére.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések