Baba

Nem teljesen úgy működik az anyaagy, mint gondoltuk

Ha anya vagy, akkor valószínűleg már hallottál az "anyaagy" kifejezésről, amit leginkább a feledékenységhez kötnek. Új kutatások szerint azonban az anyaság hosszú távon nem befolyásolja a figyelmet.
2020. Október 22.
Nem teljesen úgy működik az anya agy, mint gondoltuk (fotó: Getty Images)

Bár általánosan elfogadott, hogy a hormonok jelentős szerepet játszanak az anyák életében a szülést követő első évben, új kutatások azt mutatják, hogy az anyaság önmagában hosszú távon nem befolyásolja a figyelmet, a koncentrációs képességet.

Valerie Miller, a Purdue Egyetem kutatója és munkatársai az anyák és gyermektelen nők kis csoportját vizsgálták, hogy felmérjék, hogy az anyaság hogyan befolyásolja a figyelmet.

Miller elmagyarázza, miért volt fontos a tanulmány: “A szakirodalmat végig olvasva az a szomorú kép bontakozott ki, hogy azok a változások, amelyekről az anyák számoltak be, általában negatívak voltak. Ez számomra érthetetlen volt, hiszen olyan rég óta gondozunk utódokat, biztosítjuk az életben maradásukat, hogy számomra pont a fordítottja következne ebből, az, hogy éppen az anyaság miatt erősödik a figyelem. Hiszen felelősek vagyunk egy másik ember életéért.”

Miller és munkatársai a figyelem három területét vizsgálták: az éberséget, a tájékozódást (mozgás a feladatok között) és a végrehajtó ellenőrzést (az az a konfliktusmegoldás képességét). Fontos megjegyezni, hogy a vizsgált anyák átlagosan 3,5 évvel voltak a szülésük után, nem voltak 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeik, és nem voltak terhesek.

Az éberség állapotára vagy annak érzékelésére szükségünk van. Az eredmények azt mutatták, hogy az anyák és a gyermektelen nők egyaránt rendelkeztek ezzel a képességgel.

A tájékozódás az egyik feladatról a másikra való elmozdulás képességének vizsgálatában mind a két csoport azonos pontszámot ért el. Az egyetlen különbség, amelyet ezen a területen találtak, az, hogy több anya jelezte, hogy figyelmetlenséget tapasztal meg.

A végrehajtó kontroll tesztelésekor az anyák válaszaránya, bár kissé lassabb volt, pontosabb volt, mint a gyermektelen nőké. Miller kifejtette, hogy az “valójában csak az agy azon képessége, ami megoldja a konfliktusokat.”

Azt, hogy az anyák miért pontosabbak ebben a tekintetben, még nem sikerült meghatározni. Mivel a vizsgálatban szereplő anyák átlagosan 10 évvel idősebbek voltak, mint a gyermektelen nők, az életkor is tényező lehet a különbségben.

Az anyaság nem egyenlő a csökkent kognitív működéssel, ezt nem látjuk – mondta Valerie Miller, PhD-jelölt, a tanulmány szerzője.

Más tudományos tanulmányok funkcionális MRI-t használtak annak kimutatására, hogy a nők szürkeállományának mennyisége valóban megnő-e szülés után. Bár ezek a tanulmányok az érintett agyterület alapján feltételezik, hogy mit jelenthetnek ezek a változások, nem foglalkoznak kifejezetten azzal, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják az anya napi kognitív funkcióját. Miller saját kutatásaiból és más tudományos tanulmányok alapján azt mondja: “Sokat tanultunk, de azt is gondolom, hogy ez a kapcsolat a viselkedési tesztek és az MRI-tanulmányok még nem teljesen tudják megmagyarázni az anyák tapasztalatait.”

Csak azért, mert az adatok azt sugallják, hogy az anyák és a gyermektelen nők kognitív képességeik hosszú távon egyenlőek, a való élethez igazodva más-más módon jelenhetnek meg. Egész egyszerűen ugyanazt a tapasztalatot másként értelmezhetjük. Például a lassabb reakció egyeseknek figyelemzavart jelent, míg mások számára úgy értelmezhető, hogy az adott helyzet több gondolkozást, alaposabb mérlegelést, több figyelmet és időt igényel.

Miller ugyanakkor azt is mondja, hogy mindez nem nullázza le az adott személy saját megtapasztalását, ha valaki a figyelem, az összpontosítás területén visszaesést tapasztal a gyerekszülés után korábbi önmagához képest, akkor az komolyan kell venni, hiszen ez az ő megélése. De ő úgy látja a kutatások alapján, hogy az anyaság nem egyenlő a csökkent kognitív működéssel.

Miller és munkatársai jelenleg további kutatásokat végeznek, hogy az anya szemszögéből értékeljék az anya agyat.

Ha még sincs anyaagy, akkor miről van szó?

Fontos megérteni, hogy az élet számos más tényezője befolyásolhatja a kognitív funkciókat, a figyelmet és a memóriát. Önmagában az anyaság nem határozza meg ezt.A National Sleep Foundation szerint az alváshiány negatívan befolyásolja a figyelmet, a reakcióidőt, a memóriát és a kreativitást. Ha kisgyereked van, akkor pedig szinte biztos, hogy alváshiánytól szenvedsz.A krónikus vagy magas szintű stressz csökkentheti a kognitív funkciókat és a memóriát, míg az enyhe vagy rövid távú stressz javíthatja. Amíg az agyadnak van ideje pihenni akár egy kisebb stressz után, addig továbbra is optimálisan működhet.Kimutatták azt is, hogy a társadalmi elszigeteltség a kognitív funkció csökkenését is eredményezi. A szülői tevékenység sok szülő számára izoláló élmény lehet.A COVID-19-nek is van olyan “eredménye”, amely elszigeteltséggel jár sok szülőnek, sok olyan feladatot is el kell látni, amelyet korábban kiszerveztek. A felelősségnek ez a túlterhelése, az elszigeteltség szintén okozhatják a kognitív funkciók csökkenését.(via verywellfamily.com)