Baba

Nem sikerült megmenteni a sziámi ikerpárt

A világra jövetel után két órával elhunyt a súlyos, élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár - adta hírül a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.
2017. Március 01.

Az édesanyát egy vidéki kórházból szállították a terhesség 28. hetében a legmagasabb progresszivitási szintű, azaz a legsúlyosabb eseteket is ellátó fővárosi intézménybe.

A klinikán az ilyenkor szükséges vizsgálatokat követően, a terhesség 29. hetében császármetszéssel segítették világra a gyermekeket, akik mindössze két órát éltek.

Kedd este születtek a sziámi ikrek

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája születtek a lányok, kétkilós születési súllyal. A szívüknél nőttek össze a kicsik. Orvosi mulasztás nem történt. A szakemberek mindent megtettek, hogy megmentsék a babákat.

A rendellenesség nagyon ritka, Magyarországon 70 ezer terhességre jut egy sziámi ikerterhesség. Megelőzni nem lehet, de szűrni igen: ma már csakis azokat engedik megszületni, akiknél esély van a későbbi szétválasztásra. A sziámi ikerterhességről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz…