Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem oltatnak a szülők, egyre több a kanyarós

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 22.

Forrás: HVG.hu

Egy év alatt négyszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma Európában. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy egyre több szülő nem adatja be gyermekének a kanyaró elleni védőoltást.

Nem oltatnak a szülők, egyre több a kanyarós Európában
A WHO adatai szerint 2016-ban 5273 kanyarós megbetegedést regisztráltak, egy évvel később már több mint 20 ezren betegedtek meg és 35 ember halt meg kanyaróban. A járvány szakemberek azzal magyarázzák, hogy a szülők nem oltatják be a gyerekeiket a betegség ellen - írja a hvg.hu.
A kanyaró megbetegedés 15 országban terjedt el jelentős mértékben. A legtöbb megbetegedést Romániában regisztrálták, szám szerint 5562-en lettek kanyarósak. A helyi hatóságok ennek a kétszeresét jelezték.
De sokan betegedtek meg Olaszországban és Ukrajnában is. Ukrajnában a vakcina is elfogyott, ezért a magyar kormány nyújtott segítséget, több ezer oltással segítve meg Kárpátalját.
Magyarországon a WHO adatai szerint tavaly 36 kanyarós esetet regisztráltak. Magyarországon 1969 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 1989-től két alkalommal kapják meg a gyerekek az oltást (15 hónaposan és 11 évesen) azért, hogy a védettség hosszabb ideig tartson.
Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák