Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem mindegy, hogyan sír a baba!

Szerző: Szatmári Zoltán

2006. január 2.

Forrás: HáziPatika.com

Dr. Farkas Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégész főorvosa a Műszaki Egyetem orvos-informatikusaival több éve kutatja a csecsemősírást. Ha a Szabadalmi Hivatal jóváhagyja, akkor a közeljövőben "bevethetik" a Pulitzer-díjas találmányukat.

Mióta kutatják Önök a csecsemősírást?
A hazai csecsemősírás vizsgálatának atyja Hirschberg Jenő volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a sírás jellemző lehet a különböző betegségeken kívül a csecsemő hallására is.
Mi mintegy három éve végzünk komoly vizsgálatokat a csecsemősírás kapcsán. Ebben az orvos - mérnök csapatban részt vesz Benyó Zoltán professzor, a Műszaki Egyetem orvos-biológus mérnökképzés vezetője, Illényi András professzor, kiváló akusztikus szakember és ifj. Várallyay György mérnök.
Az alapkoncepció az volt, hogy a süket ember másképpen beszél, mint az ép-halló. A vizsgálatok elején azt vizsgáltuk, hogy van-e különbség a csecsemősírás között, ha a csecsemő ép, egészséges vagy nagyothalló. A komputeres mérések alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy igen, van.

Hány csecsemősírást vizsgáltak meg eddig?
Egy sírásból több mintát is lehet venni, jelenleg mintegy hatszáz értékelhető anyaggal rendelkezünk. A felvételeket jó minőségű magnókészülékkel (digitális videó-kamera) vesszük fel, és a Műszaki Egyetem Orvosinformatikai Laboratóriumában elemezzük.
Az ép és a halláskárosult csecsemők sírását emberi füllel nemigen lehet megkülönböztetni, a számítógépes elemzés viszont már különbséget mutat.
Mitől lehet halláskárosult egy csecsemő?
Ennek számos oka lehet. A veleszületett genetikai ok ugyanúgy előfordulhat, mint a vírusfertőzés vagy bakteriális ártalmak (gyulladások). De mindenféle káros anyag, pl. egyes gyógyszerek is okozhatnak halláskárosodást, illetőleg nagyothallást.

Éves szinten hány csecsemő érintett ma Magyarországon?
A nagyothallás az egyik leggyakoribb érzékszervi megbetegedés, világszerte mintegy 350 millió beteget érint.
A magyarországi felnőttek között minden tizedik ember nagyothalló, a 100.000 élve született csecsemő közül pedig egy ezrelék jön súlyos nagyothallással a világra. Ez azt jelenti, hogy 100.000 csecsemőből 100 problémás eset van, akiket kezelni kell.
Mit tud az Önök által kifejlesztett találmány?
Ez egy diagnosztikai teszt, és ún. előszűrést tudunk a segítségével végezni. Már a csecsemőknél is működik egyfajta biológiai és fizikai visszacsatoló rendszer a kiadott síróhang és a hallás között. Az a csecsemő, aki nem hallja saját sírását, az másképpen alakítja hangjait, mint az, amelyik hallja.
A sírást felbontjuk hangszínképre, és így a sírásból következtetünk arra, hogy milyen a hallás.
Ezzel az eljárással közvetve vizsgáljuk a hallószerv működését. Ez egy figyelemfelkeltő diagnosztikai módszer, ha az előszűrés rendellenességet, kóros állapotot mutat, akkor további vizsgálatokat végzünk.
A nagyothallás leggyakoribb a koraszülötteknél. Most vettük fel a kapcsolatot a Semmelweis Egyetemmel, hogy koraszülötteket is vizsgálhassunk a jövőben.

Mi a szenzáció az Önök találmányában?
E módszer lehetővé teszi a rendkívül korai diagnózist, és minél hamarabb észleljük a rendellenességet, annál hatékonyabb lehet a nagyothallás terápiája. Továbbá ez az előszűrés olcsó, egyszerű, fájdalommentes, könnyen kivitelezhető. Felvesszük a babasírást, és CD-n keresztül beolvassuk a hangot a komputerbe, amely értékeli a "hallottakat". A csecsemősírás akár e-mailben is elküldhető távoli számítógépekre.
Súlyos halláskárosodás esetén hány hónapos kortól lehet beavatkozásnak alávetni a csecsemőket?
Meg kell várni, amíg a babák kicsiny szervezete megerősödik. Úgy a 8-10. hónap környékén már végre lehet hajtani cochleáris implantációt. Ez azt jelenti, hogy a belső fülbe, a csigába elektródát ültetünk, s ennek következtében elektromos impulzusok jönnek létre az agyban (a csigától az agyba mennek fel a stimulusok), így újból megtanítható a hallásra a kis páciens.
Az általunk kifejlesztett eljárás valószínűleg alkalmas lesz arra is, hogy ne csak a műtét előtti beavatkozást segítse, hanem a műtétet követően is értékelhető információkat nyerjünk az implantátum működéséről.

Mikortól lesz Magyarországon elérhető e Pulitzer-díjas találmány?
Sajnos erre még nem tudok konkrét választ adni. Remélhetőleg a közeljövőben e diagnosztikai eljárással is szélesíteni tudjuk a csecsemők szűrését, és a műszer segítségével könnyebben kiszűrhetővé válik a korai nagyothallás és halláskárosulás.
A korai felismeréssel növekedhet a hallásjavító beavatkozások esélye.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések