Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem mindegy, hogy ringatjuk a babát

Szerző: Bordohányi Alexandra

2020. május 25.

Forrás: babaszoba.hu

A nyugtalan, síró babát az édesanyja általában automatikusan felveszi, ringatni kezdi. A ringatás ugyanis nagyon hatékony módszer a gyermek megnyugtatására. Van néhány dolog, amire azonban érdemes odafigyelni.

Nem mindegy, hogy ringatjuk a babát (Fotó: Getty Images)
A ringatás azért olyan hatékony a baba megnyugtatásában, mert emlékezteti őt az anyaméhben töltött időre. Emellett a ringatásra szüksége is van a kicsinek, a megfelelő fejlődés, idegrendszerük egészséges érése szempontjából, továbbá jótékony hatással van a mozgásfejlődésre és az emésztésre is.
Ringatáskor figyelj oda gyermeked jelzéseire, hogy észrevedd, mi az, ami megnyugtatja őt - még ha furcsának tűnő pozíciók, imbolygások is működnek nála. Tartsd közel a testedhez, mert ez is segít neki megnyugodni, a testmeleg, az ölelés is csökkenti a stresszt. Ringasd határozott, következetes ritmus szerint - ha szükséges, énekelj vagy tegyél fel zenét, ez segíthet ritmusban maradni. Nagyon fontos az is, hogy légy türelmes magaddal, hiszen időbe telik minden új dolog elsajátítása, így a ringatás technikája is - mind neked, mind a babának.
Kalmár Szandi, alvásszakértő, babahordozási tanácsadó szerint nincs semmilyen megkötés, speciális ajánlás arra, hogy ringassa egy anyuka a babáját - úgy érdemes ringatni, ahogy neki jólesik, és természetesen, ami működik a babánál. - Szoktam találkozni azzal, hogy az édesanyák úgy gondolják, a babát csak nagyon finoman lehet ringatni, nem lehet bátrabb mozgásokat, nagyobb rugózásokat bevetni, pedig ez nem igaz. Nagyon hatékony módszer például a fitneszlabdán való ringatás, amelyen jó nagyokat lehet rugózni. Ezért ha a finom ringatástól nem csendesedik a sírás, vagy nem alszik el a baba, érdemes bátrabban is megpróbálni - magyarázta a szakember. Ugyanez igaz a puha, rugóra függesztett hintákra is Kalmár Szandi szerint, sok babánál jobban működik, ha ezekben kicsit erősebben ringatják.
Nem mindig működik az sem, ha a babát az anyuka magára köti egy hordozóban, és sétál vele a lakásban.
- Ilyen esetben is meg lehet próbálni egy kicsit intenzívebb technikát, például a már említett fitneszlabdás módszert. Illetve ha van udvar, kert, már az is segít, ha az anyuka kimegy - tette hozzá a szakember -, mert ott másképp mozog, mint a lakáson belül, és a levegő is más, ami szintén hatékony lehet. A totyogósokat, kisgyerekeket csepphintában, függőágyban érdemes ringatni, amiben aludhat is a gyerkőc - és ezeket is használhatjuk bent és kint is.

Így ringasd a babád

  • A lassú, egyenletes mozgás megnyugtatja a kicsit: ülj hintaszékbe vagy óriáslabdára, vedd ölbe, mozogj vele finoman.
  • Fektesd hassal az alkarodra, és járkáljunk vele egy picit - ha hasfájós a babád, ő valószínűleg kedvelni fogja.
  • Emeld függőleges helyzetbe, döntsd a válladra és sétálgassatok fel-alá: így büfiztetheted. Arra figyelj, hogy étkezés után inkább keresd az erőteljes mozgást.
  • Ha kedved van hozzá, akár táncolhatsz is vele a válladra döntve, ütemesen, élénken járkálva.
  • Ha elmúlt 6 hónapos és éber, a térdedre is ültetheted, finoman zötyögtetve, meglepve egy-egy nagyobb zökkenéssel.
  • Szintén a 6 hónaposnál idősebb babával kipróbálhatod azt is, hogy keresztbe veted a lábad, felfekteted a babát a levegőben lévő lábszáradra, megfogod a kezét, és hintáztatod a lábadat lengetve.

Ha már nagyobb a gyermeked

A kisgyermekeknél, az óvodáskort jóval megelőzve a klasszikus ringatást felváltják az ölbeli játékok - ez a felnőtt és a gyermek kétszemélyes játéka, amely a gyermek testi-lelki fejlődését szolgálja. Az ölbeli játékokat bizalmi játékoknak is nevezi a pedagógia, hiszen képesek olyan érzelmi közeget teremteni, amelyben az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anyával, az apával, a nagyszülővel, esetleg a nagyobb testvérrel való metakommunikáció fokozottan van jelen.
Az ölbeli játékok meghitt hangulatú, jellegzetes felépítésű, várakozással teli játékok, melyek egyfajta csattanóval, örömteli végkifejlettel zárulnak, mint a csiklandozás, lecsúszás, dögönyözés, paskolás, magasba repülés. Ha kisgyermekeddel ölbeli játékot játszotok, arra mindig figyelj oda, hogy a csattanó sose maradjon el, és ismételd meg többször is a játékot - ezt a kicsik nagyon szokták díjazni, főként önfeledt kacagással.
Játszhattok höcögtetős, lovagoltatós, csiklandozós, arc- vagy tenyérsimítós, cirógatós, hintáztatós, táncoltatós, dögönyözős, vonatozós ölbeli játékokat. Néhány ismertebb játék ezek közül a Csip-csip csóka, a Ciróka, maróka, a Gyí, paci, paripa, a Töröm, töröm a mákot, az Áll a baba, áll, a Kerekecske, gombocska, a Lóg a lába, lóga, a Hüvelykujjam almafa, az Én is pisze, te is pisze, a Hóc, hóc, katona, a Süssünk, süssünk valamit. De akár saját mondókákat is kitalálhatsz, összekötve a jellegzetes ölbeli mozgásokkal.
Mondókák

Csip-csip csóka, vak varjúcska. Komámasszony kéreti a szekerét, nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta. Hess, hess, hess!

Ciróka-maróka! Mit főztél? - Kását. - Hová tetted? - Padkára. - Megette a kiscicája.

Gyí, paci, paripa, nem messze van Kanizsa, odaérünk délre, libapecsenyére. 

További tipp:
Felhasznált források: fatherly.com, ovonok.hu
Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!

Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év
Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű
Pampers pelenka
Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka
Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig - 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)
Játékszabályzat

CSATLAKOZOK


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések