Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem lesz ingyenes a Meningococcus B elleni oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 23.

Forrás: PharmaOnline

Az Emmi szerint nem indokolt, hogy támogassák a Meningococcus B elleni oltást. Most egy vakcina 27-30 ezer forint és legalább 3-4 oltásra van szükség.

Egyelőre nincs szó arról, hogy támogatással juthatnának a Meningococcus B elleni oltáshoz a magyar családok - mondta az Emmi a Népszavának.
Nem lesz ingyenes a Meningococcus B elleni oltás


A kormány két éve tette támogatással elérhetővé a Meningococcus C elleni vakcinát, így azért a szülőknek csak 300 forintos úgynevezett dobozdíjat kell fizetniük. A betegség másik lehetséges kórokozója, a B típus elleni oltóanyag azonban változatlanul csak teljes áron vásárolható meg: egyetlen adagja 27-30 ezer forint, a védettség megszerzéséhez legalább 3-4 oltásra van szükség.

A Népszava érdeklődésére a szaktárca azt válaszolta: a magyar járványügyi helyzet nem indokolja, hogy a Meningococcus elleni védőoltás a nemzeti immunizációs program részévé váljon. Hozzátették: a védőoltások kockázathaszon elemzését rendszeresen elvégzik a "kompetens egészségügyi szakemberek" figyelembe véve a járványügyi helyzetet és az elérhető védőoltásokat.
Ferenci Tamás biostatisztikus azt mondta a Népszavának, hogy tudomása szerint nem készült olyan vizsgálat Magyarországon a Meningococcus B oltóanyaggal kapcsolatban, amely a hazai viszonyok alapján vizsgálta volna a költséghatékonyságot, de az eredménye nagyjából borítékolható figyelembe véve a betegség ritkaságát.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák