Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem kötelező védőoltások

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 8. | Frissítve: 2021. március 16.

Forrás: babaszoba.hu

Magyarországon igen jó az átoltottsági arány,köszönhetően a kötelező védőoltásoknak. A leggyakrabban előforduló vagy nagyon súlyos szövődményekkel járó betegségek ellen kötelezően oltani kell,de vannak olyan oltások,amelyek nem kötelezőek csak ajánlottak.

Nem kötelező védőoltások

Időről időre felmerül, hogy bővíteni kéne a kötelező oltások körét. Az elmúlt időszakban a bárányhimlő és a meningococcus elleni védőoltás bevezetését szorgalmazták szakemberek. Végül 2019. őszétől kötelező és ingyenes a bárányhimlő elleni oltás.
Számos betegség van, amely csak bizonyos országokban, kontinenseken vagy éghajlaton fordulnak elő, speciális helyzetekhez vagy munkakörhöz kötöttek. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek egyelőre nincs oltóanyaga.
Nézzük most azokat a hazánkban elérhető védőoltásokat, amelyek nem tartoznak a kötelező oltások körébe, de hozzáférhetőek.

Influenza

Mivel az influenza szezon hazánkban általában januárra esik, ezért október végétől szokás oltani ellene. A védettség kialakulásához 2 hétre van szükség. Ingyenes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.
Akiknek nem jár ingyenesen az oltás, azok kb. háromezer forintot fizetnek a vakcináért.
Az oltást évente ismételni kell.
Hat hónapos kor előtt nem adható be az oltás, 6-35 hónapos kor között speciálisan gyermekeknek készült vakcinával lehet oltani, 3 és 12 éves kor között szintén egy, a gyermekek számára készített oltóanyagot szoktak beadni.
Az influenza azért jelenthet veszélyt, mert évről-évre változó formában jelentkezhet. A betegség szövődménye lehet az arcüreggyulladás, a bronchitis és a tüdőgyulladás.

HPV

A humán papillomavírus (HPV) egy leginkább szexuális úton terjedő vírus, amely szájban vagy garatban és a nemiszervek tájékán okozhat megbetegedést: szemölcsöt, rákot férfiaknál és nőknél egyaránt. A leggyakoribb, legsúlyosabb probléma a nőknél előforduló méhnyakrák. A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat és a nők daganatos halálozásában a harmadik helyen áll a világon.
A szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadatni az oltást. A HPV elleni védőoltás leghamarabb 9-10 éves kortól adható.
Szakértők szerint férfiaknak is érdemes lenne beoltatni magukat.
A hetedikes lányok hazánkban ingyen kaphatják meg az oltást, ha a szülő ezt kéri.
15 éves kor alatt két oltás szükséges. A második oltást 6-12 hónappal az első után szokás beadni. 15 évnél idősebbeknél ettől eltérő lehet az oltási menetrend.
Hazánkban két vakcina van forgalomban, áruk kb. 24-36 ezer forint.
A HPV-oltások 93-100%-ban nyújtanak védettséget a HPV-törzsekkel szemben.

Meningococcus

A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: az egyik az agyhártyagyulladás, a másik pedig a vérmérgezés (szepszis). A vérmérgezés órák alatt kialakulhat, és gyorsan halálhoz vezethet.
Magyarországon a baktérium "B" és "C" törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek. A betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű.
A megbetegedést az esetek háromnegyedében a menigococcus B, 17%-ában a menigococcus C törzse okozza.
Védőoltást a C és a B baktériumtörzsre is lehet igényelni, A B baktériumtörzs azonban semmilyen állami támogatást nem élvez, így az oltás elérheti a 120 ezer forintot is.
A fertőzés főként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is. Az előbbi csoport védelmére szolgál a C-törzs elleni vakcina ingyenessé tétele a 0-2 éves korosztálynak (más korcsoportba tartozók továbbra is térítés ellenében juthatnak hozzá az oltáshoz).
A meningococcus elleni immunizálást 2-3 hónapos korban lehet megkezdeni.
A két különböző oltás egy időben, vagy bármely kötelező védőoltással együtt is beadható. Általában 5 évente érdemes újraoltatni.

Rotavírus

A rotavírus okozta fertőzés híg, vizes hasmenést, hányást okozó betegség, amely főleg egy év alatti csecsemőkre jelent veszélyt.
A súlyos kiszáradással fenyegető fertőzés a téli, kora tavaszi időszakban a leggyakoribb, a tünetek a csecsemők, kisgyermekek esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. A gyermekorvosok hangsúlyozzák, hogy nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen évente mintegy kétezer gyerek szorul kórházi ápolásra rotavírus-fertőzés miatt, több mint 60 százalékuk két éven aluli kisgyermek.
A kétadagos vakcinával már a 12. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a három adagossal 4 héttel később. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyag beadását mindössze 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható.

Kullancs-encephalitis

A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek: a Lyme-kórt és a kullancs-encephalitist: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást.
A kullancs- encephalitist súlyos esetben arcidegbénulást, a tarkó, a vállöv és a karok bénulásátis okozhatja.
Már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltást beadatni a kisgyermeknek, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők.
Két oltás érhető el jelenleg hazánkban és mindkettőért fizetni kell. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást, és ezt követő 9-12 hónap múlva a 3. oltást.
A Lyme-kór ellen ezek az oltások nem védenek meg, egyelőre nem áll a tudomány birtokában Lyme-kór elleni vakcina.

Hepatitis A

A fertőző májgyulladást Magyarországon döntően a hepatitis A vírus okozza. Hazánkban évente 500-700 megbetegedést jelentenek.
A hepatitis A tünetei láz, étvágytalanság, sárgaság. A betegségnek különösebb kezelése nincsen, általában magától gyógyul.
A védőoltás akkor indokolt, ha olyan országba utazunk, ahol a betegség jelen van, és a higiénés viszonyok rosszak. A fertőzés elleni védelem az oltás beadását követően kb. 10 nappal alakul ki. Az első oltás után 4 héttel érdemes emlékeztető oltás beadatni. Ilyenkor a kialakuló védettség közel 100%-os, és legalább 15 évig védelmet nyújt.
A 2 dózisú oltás már 1 éves kortól adható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák