Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem könnyű, ha a barátnők közül csak az egyiknek van gyereke

Szerző: Bagaméri Viki

2021. május 11.

Forrás: ---

Egyesek szerint a gyerekszületés jobban eltávolíthatja egymástól a barátokat, mint egy költözés. A helyzet akkor teszi különösen próbára a kapcsolatot, ha az egyik barátnak még nem született gyereke.

A fent említett költözés és a gyermekvállalás csak kettő a sok-sok ok közül, ami ma éket verhet két barát közé. Sajnálatos tény, hogy napjainkban a barátságok - és úgy általánosságban az emberi kapcsolatok - nagyon törékenyek, ha nem óvjuk azokat kellőképpen. És a hangsúly itt bizony a többes számra esik: a barátság védelme is két emberen múlik, gyermekvállalás után sem elég csak az egyik félnek akarnia, hogy továbbra is élő legyen a kapcsolat!

Kevesebb idő, több rugalmasság

Sokan azt gyanítják, hogy a gyermektelen barátok féltékenységből vagy irigységből maradoznak el, alapvetően azonban nem ez az eltávolodás oka. Sokkal nagyobb ellensége egy új helyzetbe került régi barátságnak az időbeosztás és a rugalmatlanság: egy újdonsült anyuka jóval nehezebben mozdul ki otthonról és jóval kevesebb ideje is jut erre, mint a baba születése előtt, ez pedig a másik féltől a korábban megszokottnál nagyobb rugalmasságot, toleranciát és alkalmazkodást igényel. Ezt hosszú távon nem mindenki vállalja be, ami a kapcsolat megfakulását, rosszabb esetben pedig lezárását eredményezheti.

Barátság szülés után - nem könnyű megtartani a kapcsolat minőségét

Emellett az sem könnyíti meg az új helyzetbe került barátok dolgát, hogy viszonylag hirtelen más lesz az életvitelük, átalakul az értékrendjük, és óhatatlanul megváltozik a fontossági sorrend. Elkerülhetetlenül csökken a közös élmények száma, és az érdeklődési körök is eltérőbbek lesznek - ez önmagában nem vezet törvényszerűen a barátság felbomlásához, az azonban mindenképpen igaz, hogy komoly próbatétel elé állítja mindkét felet.

Barátságmentő kommunikáció

A barátok közötti kommunikáció abszolút életmentő lehet: ha tényleg mindkét félnek fontos a barátság megmentése, érdemes kendőzetlenül beszélni az érzésekről. Míg a gyermektelen barátnő azt gondolhatja, hogy anyává vált barátnőjét már egyáltalán nem érdeklik az ő életének fontos mozzanatai, addig az anya emésztheti magát azt gondolva, hogy a kisgyermekes mindennapok eseményei egyáltalán nem érdekesek a gyermektelenek számára. 

Az esetek többségében mindketten tévednek, csak épp nem öntenek tiszta vizet a pohárba, ami komoly veszélybe sodorhatja a barátságot: könnyen lehet, hogy a kisbabás anyuka lelkesen hallgatná a "régi életére" emlékeztető sztorikat, miközben a gyermektelen barátnő is nyitott lenne azokra az élményekre, amiket a babázó barátnője gyűjt a mindennapok során. Ha azonban ezt nem mondják ki egymásnak, a kommunikáció hiánya villámgyorsan kárt tehet a kapcsolatban.

Ami a nyílt kommunikáció mellett szintén rendkívül fontos, az a türelem és az empátia. Érdemes egy kicsit mindenkinek a másik helyébe képzelnie magát, így rájöhet, hogy nem csak neki jelent kihívást az új helyzet. Ha mindketten belátják, hogy a barátságukban olyan új fejezet kezdődött, ami kezdetben valószínűleg kevésbé intenzív és mozgalmas, mint ahogy azt megszokták, megmenthetik a barátságukat. 

Ha mégis úgy tűnne, hogy a kapcsolat zátonyra futott, de nem szeretnétek veszni hagyni a barátságot, akármelyik oldalon is állsz, tedd meg az első lépést a barátnőd felé: kérdezd meg, hogy hogy van, hogy telnek a napjai! Ha érkezik válasz, érdeklődve hallgasd meg, és mesélj arról, veled mi a helyzet! Hidd el, egyáltalán nem kétségbeejtő, ha kezdetben csak ilyen üzenetekre korlátozódik köztetek a kommunikáció: a lényeg, hogy ne veszítsétek szem elől egymást, így amikor eljön az ideje, sokkal könnyebb lesz újra szorosabbra fűzni a szálakat.

Ha nem sikerül a mentőakció

Bár az esetek többségében működik, sajnos nem ment meg minden kapcsolatot a nyílt kommunikáció. Ha ez történik, és a szülővé válás után megfogyatkoznak a barátaid, gondolj erre a két fontos tényre:

  • Könnyen kapcsolatot teremthetsz hozzád hasonló élethelyzetben lévő emberekkel - vagyis másik anyukákkal. Természetesen ezek a kapcsolatok nem pótolhatják azonnal a szívednek kedves, régi barátságot, szép lassan azonban elkezdhetik kitölteni azt az űrt, amit maga után hagyott.
  • Jó, ha tudod, hogy a barátságok intenzitása meglehetősen változó, és ha mindkét fél nyitott rá, akár hosszabb szünet után is folytatható. Előfordulhat tehát, hogy az egykor csodásan működő kapcsolat újraéled, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy félretegyétek a sértődöttséget és a bűntudatot!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák