Baba

Nem kell eldobni a köldökzsinórt!

A zsinór, amely összeköti az anyát és a gyereket, sok kultúra számára szent és értékes. Vannak, akik megeszik, mások eltemetik egy fa mellé vagy virág alá, a cserépbe. De ennél sokkal kreatívabb módon is lehet vele bánni!
2013. Április 16.

Csinálj belőle festményt!

A Little Cord Art alapítói úgy vélik, a köldökzsinór nemcsak egyedi, de gyönyörű is. Persze megfelelő nagyításban. Ők a négyszázszorosat ajánlják. A köldökzsinór keresztmetszetéről speciális fényképezőgéppel felvételt csinálnak, azt kiszínezik és vászonra nyomtatják. Mivel nincs két egyforma köldökzsinór, két egyforma kép se készülhet. Minden darab más és más.A szolgáltatást szülés előtt legalább hat héttel kell megrendelni, a 120-200 ezer forintos árért a szülők először egy speciális szettet kapnak, amelyben szike, tárolóedény és persze pontos utasítás is van arra nézve, hogyan is kell a mintát levenni. A feltalálók szerint az elkészült kép mélyen személyes és nagyon kreatív módja a gyerek üdvözlésének. A dolognak két hátránya van: jelenleg még csak Amerikában elérhető, és utólag már nem lehet bepótolni, régi, száraz köldökzsinórral nem működik.

www.littlecordart.com

Szárítsd ki otthon!

Sokan szeretnék megőrizni a köldökzsinórt, de félnek attól, hogy elrohad vagy megpenészedik. Megfelelő kezeléssel azonban ez meg lehet előzni. Először át kell öblíteni, és ki kell nyomkodni belőle minden vért és nedvességet, majd rá kell tenni egy zsírpapírral borított tepsire, és a kívánt formába hajtogatni. A legtöbben a szív- és a spirálformát kedvelik. Ezután bele kell tenni a sütőben a legalacsonyabb fokozatra, és lassan kell melegíteni, 6-10 órán át, amíg csontszáraz nem lesz. Ajánlatos utána is száraz, hűvös helyen tartani, sokan muszlinkendőbe vagy díszdobozba rakják, és a baba első ruhácskája, hajfürtje mellett őrzik.

shantips.wordpress.com/home/umbilical-cord-keepsake/

Nem kell eldobni a köldökzsinórt!

Foglald ékszerbe!

Ha úgy érezted, hogy nem tudnád kidobni a baba leesett köldökzsinórcsonkját, de most nem tudod, mit is csinálj bele, egy élelmes amerikai szolgáltató szívesen foglalja ékszerbe. A gondolat első pillantásra talán furcsa és undi, de azért van benne valami szívmelengető is, ha az ember belegondol, hogy a szíve fölé helyezi azt a köteléket, amely kilenc hosszú hónapon át összekötötte gyermekével. Bár ezen a honlapon csak Amerikába vállalnak szállítást, és közel 50 ezer forintot kérnek egy ezüstmedálért, de szerintem ha tudja az ember, mit akar, itthon is lehet találni vállalkozó kedvű ékszerészt erre a feladatra. Akár olcsóbban is.

www.etsy.com

Nem kell eldobni a köldökzsinórt!