Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem kell azonnal megfürdetni az újszülöttet!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 16.

Forrás: babaszoba.hu

A korábbi protokoll szerint a születés után szinte rögtön megfürdették az újszülöttet, de a szakemberek úgy vélik, az első fürdetést nyugodtan el lehet tolni akár egy-két nappal későbbre is, ez ugyanis még a szoptatás sikerét is befolyásolhatja.

Egy nagyszabású kutatás eredményei szerint ha 12 órával (vagy még többel) elhalasztják az újszülött első fürdetésének időpontját, sikeresebb lesz a szoptatás, nemcsak a kórházi tartózkodás alatt, de a későbbiekben is. A vizsgálatban 1000-nél több anya-baba páros vett részt. A babák felét a születés után néhány órával megfürdették, a többiek fürdetését pedig elhalasztották. Úgy találták, hogy azoknál a babáknál, akiket hamar megfürdettek, 59,8% volt a kizárólagos kórházi szoptatás aránya, míg azoknál, akiket nem fürdettek meg, ez az arány 68,2% volt. Az utóbbi csoportba tartozó babáknál ráadásul akkor is nagyobb volt az anyatejes táplálás aránya, amikor már hazamehettek a kórházból.
Nem kell azonnal megfürdetni az újszülöttet
Több tényezőnek is lehet szerepe ebben az összefüggésben: ha elhalasztják az első fürdetést, több időt tölthet együtt az anya és az újszülött , és a magzati illat is megmarad. Az újszülöttet az anyaméhre emlékeztető illat pedig segítheti a kisbabát abban, hogy megtalálja a mellet és sikeresen elkezdjen szopni. 
A kutatók szerint más előnyei is lehetnek az elhalasztott fürdetésnek, például az, hogy a későbbi fürdetés után hatékonyabban szabályozza, normalizálja a testhőmérsékletét a kisbaba. "Azok a babák, akiket közvetlenül a szülés után fürdettek meg, valamivel hűvösebbek voltak, mint a később fürdő társaik. Ez pedig szintén szerepet játszhat a szoptatás sikerességében, hiszen a lehűlt test kimerültséget okozhat, vagyis az újszülött egyszerűen túl fáradt lehet a szopáshoz" - magyarázza Heather DiCioccio, a kutatás egyik vezetője.  "Saját kórházunkban, a clevelandi klinikán igyekszünk minden újszülött első fürdetésével legalább 12 órát várni, csak akkor térünk el ettől, ha az anyuka nem kíván várni. Ebben az esetben 2 órával halasztjuk el a fürdetést."
A kutatás eredményeiről a Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing című szaklapban számoltak be.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák