Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem kell az ajánlottnál több D-vitamin a babáknak

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 31.

Forrás: PharmaOnline

Az ajánlott mennyiségnél nem kell több D-vitamint adni a babáknak, nem használunk vele, ugyanis nem lesznek ettől erősebb csontjaik.

Nem kell az ajánlottnál több D-vitamin a babáknak
A JAMA Pediatrics folyóiratban közölt kutatás jutott arra a megállapításra, hogy teljesen felesleges a csecsemőknek az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint adni. A kutatásban 975 finn csecsemőt vizsgáltak: egyes babáknak a napi 400 NE mennyiséget adták, míg másoknak ennek háromszorosát, 1200 NE-t. Amikor a gyerekek kétévesek lettek újra megvizsgálták őket és nem találtak különbséget a két csoport között, sem csonterősségben, sem a fertőzések előfordulásában.
"Tudomásunk szerint ez az első nagyszabású, randomizált vizsgálat, amely értékelte a D-vitaminos étrend-kiegészítés hatásait a születéstől a kora gyermekkorig" - idézte a kutatókat a Medialxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál, írja a pharmaonline.
A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ezért alapvető fontosságú a szervezetnek. Amikor a bőrt napsütés éri, természetes úton képződik, egy 2016-os kutatás szerint azonban az európaiak akár 40 százaléka is D-vitamin hiányban szenved. Megfelelő mennyiségű D-vitamin hiányában megnő az angolkór kockázata, és csont illetve végtag deformitások alakulhatnak ki.
Egyéves korig a babák napi ajánlott D-vitamin szükséglete 400-1000 NE.
Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A Caddy Maxi lehet a nagycsaládosok nagy kedvence (X)

A Volkswagen Caddy az első 25 évében teherautóként vált népszerűvé, majd 2004 után személyautóként is folytatta sikertörténetét, számos nagycsaládos örömére.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések