Baba

Nem kell az ajánlottnál több D-vitamin a babáknak

Az ajánlott mennyiségnél nem kell több D-vitamint adni a babáknak, nem használunk vele, ugyanis nem lesznek ettől erősebb csontjaik.
2018. Május 31.
Nem kell az ajánlottnál több D-vitamin a babáknak

A JAMA Pediatrics folyóiratban közölt kutatás jutott arra a megállapításra, hogy teljesen felesleges a csecsemőknek az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint adni. A kutatásban 975 finn csecsemőt vizsgáltak: egyes babáknak a napi 400 NE mennyiséget adták, míg másoknak ennek háromszorosát, 1200 NE-t. Amikor a gyerekek kétévesek lettek újra megvizsgálták őket és nem találtak különbséget a két csoport között, sem csonterősségben, sem a fertőzések előfordulásában.

“Tudomásunk szerint ez az első nagyszabású, randomizált vizsgálat, amely értékelte a D-vitaminos étrend-kiegészítés hatásait a születéstől a kora gyermekkorig” – idézte a kutatókat a Medialxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál, írja a pharmaonline.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ezért alapvető fontosságú a szervezetnek. Amikor a bőrt napsütés éri, természetes úton képződik, egy 2016-os kutatás szerint azonban az európaiak akár 40 százaléka is D-vitamin hiányban szenved. Megfelelő mennyiségű D-vitamin hiányában megnő az angolkór kockázata, és csont illetve végtag deformitások alakulhatnak ki.

Egyéves korig a babák napi ajánlott D-vitamin szükséglete 400-1000 NE.

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Forrás: PharmaOnline