Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem jobbak a nők a multitaskingben

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 25. | Frissítve: 2020. augusztus 30.

Forrás: babaszoba.hu

Nincs különbség a két nem között a multitaskingben, vagyis abban, képesek-e egyszerre több feladatra is odafigyelni.

Évtizedekig tartotta magát az elképzelés, hogy a nők sokkal hatékonyabbak abban, hogy egyszerre több feladatra is odafigyeljenek. Egy 2015-ös felmérés szerint például a válaszadók mintegy 80 százaléka vélte úgy, hogy a férfiak sokkal gyengébbek ezen a területen. Egy kutatás szerint azonban a két nem között nincs jelentős különbség, vagyis nem az határozza meg, hogy tud-e valaki többfelé is figyelni, hogy férfi vagy nő az illető.
A nők se tudnak egyszerre több dologra figyelni
A multitaskingot a szakemberek úgy írják le, mint amikor egyszerre, behatárolt idő alatt egyszerret több feladatra is koncentrálunk. Ez jobban igénybe veszi az agyunkat, mert "átfedés van azok között a kognitív folyamatok között, melyek az egyes feladatok végrehajtásáért felelősek". A multitaskingról sokan úgy vélik, hogy hatékonyabb, mint amikor csak egy-egy feladatra koncentrálunk, ez azonban nem igaz, hiszen az agynak valójában folyamatosan az egyik feladatról a másikra kell "ugrálnia", ez pedig a figyelemre és a koncentrációra egyaránt hatással van.
Patricia Hirsch, az aacheni egyetem pszichológiai intézetének kutatója csapatával azt vizsgálta, lehet-e valamilyen tudományos alapja ennek a megállapításnak. Összesen 96 embert, 48 férfit és 48 nőt vontak be a kutatásba, akiknek két tesztet kellett elvégezniük. Az egyik feladatban gyorsan kellett egyik feladatról a másikra váltani, a másikban pedig egyszerre két feladatra kellett koncentrálni. A tesztek közben a reakcióidőt és a pontosságot is mérték.
Kiderült, hogy ha két feladatra próbálnak egyszerre koncentrálni a résztvevők (akár egyszerre, akár egymás után), akkor a reakcióidő és a pontosság is csökkent, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő volt-e a kísérleti alany.
A kutatás eredményeiről a PLOS One című szakmai lapban számoltak be.
(via
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák