Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem használnak a fürdőolajok ekcémára

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 26.

Forrás: PharmaOnline

Minden ötödik gyerek atópiás dermatitiszben szenved. Gyakran javasolják, hogy ekcémások használjanak különféle olajos fürdőket, hogy enyhítsék panaszaikat. Most kiderült, hogy a fürdőolajok hatástalanok ekcémára.

Nem használnak a fürdőolajok ekcémára
Egy nemrégiben végzett vizsgálat alapján teljesen hatástalan a fürdőolajok bevetése ekcéma esetén.
Eddig úgy gondolták, hogy az olajos fürdő bevonja a száraz bőrt, ami jellemző az ekcémában szenvedőkre. A BMJ-ben megjelent tanulmány az Angliában és Walesben végzett vizsgálat eredményeit mutatja be. E szerint 482 1-11 év közötti gyereket vizsgáltak, akik közül mindenki atópiás dermatitiszes panaszokkal küzdött. Az egyik csoport egy éven át olajos fürdővízben fürdött, a másik csoport tagjai pedig nem. Az eredmény alapján megállapítható, hogy nem vezetett szignifikáns javuláshoz az olajos fürdő használata, bár az 5 év alatti gyerekek esetében enyhe pozitív hatás kimutatható volt. Az ún. klinikailag releváns szint alatti maradt azonban összességében az olajos fürdő eredménye.
A kutatók nemcsak ezért nem ajánlják a szülőknek az olajos vízben való fürdetést, hanem a lehetséges csúszásveszély miatt sem. Arról nem is beszélve, hogy a törölközők és ruházat is olajossá, zsírossá válik.
Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák