Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem hajlandók beadatni a tisztátalan vakcinát a szülők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 30.

Forrás: MTI

Arra kérik a szülőket, vegyék fontolóra, hogy kivételt tesznek a "tisztátalannak számító" vakcinával, ne tekintsenek rá ételként.

Közegészségügyi szakemberek szerint sok muszlim gyerek maradhat beoltatlanul az influenza ellen Angliában vallási előírások miatt - írta hétfői számában a The Daily Telegraph című lap, miután a nagy-britanniai muszlim közösség legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a Brit Muszlim Tanács az iszlám előírásaival ellentétesnek ítélt egy vakcinát, amelyet augusztustól, egy nagyszabású kampány keretében adnának be 2 és 10 év közötti gyerekeknek.
Nem hajlandók beadatni a tisztátalan vakcinát a szülők
Az átfogó kampány keretében most először kínálják fel a lehetőséget arra, hogy az említett korosztályban az összes egészséges gyerek megkapja az orron át, sprayként beadott vakcinát, aminek révén jelentősen lehetne csökkenteni az influenzavírus okozta megbetegedések számát valamennyi korosztályban. A Fluenz spray azonban sertésekből származó zselatint tartalmaz, emiatt tisztátalannak számít.
A közegészségügyi helyzet javításával foglalkozó jótékonysági testület, a Royal Society of Public Health sürgette a kormányt, hogy kínáljon fel az iszlám előírásainak megfelelő, halal alternatívát, amely elfogadható a muszlim közösségek számára.
Az orrspray alkalmazását 2013-ban kezdték meg, fokozatosan vezették be az egészséges gyerekeknél. Létezik injekcióként beadható, zselatint nem tartalmazó változata, de ezt csak olyan gyerekeknek ajánlják, akiknél magasabb az egészségügyi kockázat. A spray alkalmazásával jelentősen csökkent az influenzás esetek száma.
A brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) angliai intézménye arra kérte a muszlim szülőket, vegyék fontolóra, hogy kivételt tesznek, a vakcinára ugyanis nem muszáj ételként tekinteni, amelyet megemésztenek.
Shuja Shafi, a Brit Muszlim Tanács kutatási bizottságának elnöke ugyanakkor a The Daily Telegraph hétfői száma szerint azt mondta:
"Konzultáltunk a tudósokkal, és ez a véleményük... Másik vakcina kell, amelyik halal."
A 67,5 millió lakosú Egyesült Királyságban a muszlimoké a második legnagyobb, 4,4 milliós vallási közösség, a legtöbben közülük, több mint 2,5 millióan Angliában élnek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák