Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem fogyasztanak elég vasat a magyar kisgyerekek

Szerző: Huták Judit

2010. június 29. | Frissítve: 2016. február 15.

Forrás: HáziPatika.com

A magyar gyerekek sokkal kevesebb vasat fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne a fejlődésükhöz, ez pedig akár fejlődési zavarokhoz is vezethet.

Nagyon fontos a megfelelő vasbevitel

A magyar gyerekek az ajánlottnál négyszer több sót és sokkal több cukrot fogyasztanak, az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen vasból viszont kevesebb kerül a szervezetükbe - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett felmérésből.
Míg a későbbi vashiány pótolható, a vasszegény étrend következményeként kialakult fejlődési zavarokat már nem lehet "gyógyítani".
Médiatár főoldal
videó

Hogyan kezdjem a hozzátáplálást?

Hogyan kezdjem a hozzátáplálást?
A gyermekorvosok szerint napi 8 mg vas szükséges az egészséges fejlődéshez, ám ezt csak a gyermekek kétharmada kapja meg. A vashiányos étrend következménye a figyelemzavar, a fáradékonyság, sőt a szellemi elmaradottság is lehet. Mivel minden harmadik gyermek a kelleténél kevesebb vasat fogyaszt, a szakértők szerint ez is hozzájárulhat az iskolaérettség kitolódásához, az egyre több hiperaktív gyermek diagnosztizálásához.

Az akut vashiány tünetei a sápadtság, a fertőzéshajlam - ezek viszonylag könnyen, vaspótlással orvosolhatók. A hosszabb távon kialakuló, krónikus vashiánnyal kapcsolatos tüneteket nehezebb észrevenni, és ezeken már nem is lehet vaspótlással segíteni.

A vaspótláshoz azonban az édesanyák felvilágosítása, a megfelelő táplálkozási ismeretek átadása is szükséges: nemcsak arra kell figyelni, hogy a gyerek "nem kis felnőtt", másmilyen tápanyagigényei vannak; hanem arra is, hogy a vasban gazdag élelmiszerekből hogyan, milyen mennyiségben szívódik fel ez a nélkülözhetetlen mikrotápanyag.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Vashiányos vérszegénység
 • Vashiány
 • Vegetarianizmus a gyermekeknél
 • Se többet, se kevesebbet!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

  Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák