Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem fizetnének adót a háromgyerekes anyák

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 3.

Forrás: HVG.hu

A háromgyerekes nők életük végéig nem fizetnének személyi jövedelemadót sajtóinformációk szerint. Nem esne ki túl sok pénz a gazdaságból, a kérdés csak az, hogy ezzel az intézkedéssel tényleg több gyerek születne-e.

Nem fizetnének adót a háromgyerekes anyák
Hiába az eddigi intézkedések, nem születik több gyerek, nem nő a gyerekvállalási kedv. A Magyar Idők írta meg, hogy a kormány azt tervezi, hogy a háromgyerekes nők életük végéig mentesülnének az szja megfizetése alól. Ha a csoktól nem született több gyerek, majd az adómentességtől fog? - teszi fel a kérdést a hvg.hu.
A Magyar Idők azt is írja, hogy a férfiak szerepét is megvizsgálná a kormány, eddig ugye csak a nőket szólították meg. A hvg.hu felveti, hogy vajon nem számít-e diszkriminációnak, ha a nagycsaládos adómentességet csak az anyákra terjeszti a kormány. És vajon mi lenne azokkal az apákkal, akik egyedül nevelik a gyermekeiket (4319 egyedülálló apa van, aki legalább három gyereket nevel egyedül - a legutolsó 2011-es népszámlálási adatok szerint).
Az elmúlt években bevezetett intézkedések, amelyek a gyerekvállalási kedvet akarták serkenteni - adóalapkedvezmény a többgyerekeseknek, Diákhitel-tartozás elengedése, ill. csökkentése, jelzáloghitelből való elengedés -, leginkább a felső középosztáybeli vagy az elithez tartozó családokat érintette. Ugyanez a helyzet a csokkal is. A három- vagy többgyerekesek újlakás-vásárlása esetén akár 10 millió forintos támogatást és kedvezményes hitelt kínáló rendszer a jómódúakat hozta helyzetbe.
Ha elengednék az szja-t, akkor is azok járnának jobban, akiknek magasabb a fizetése, hiszen ők több befizetést spórolhatnak meg így.
De hiába a sor intézkedés nem születik több gyerek, sőt: a KSH adatai szerint idén az első hat hónapban 1021-gyel kevesebb gyerek született, mint tavaly az első fél évben. Ráadásul hatból egy gyerek már külföldön születik meg.
Nehéz helyzetben vannak ugyanis azok a kisgyerekes anyák, akik vissza szeretnének menni dolgozni és nem teljes állásban tennék ezt. Az sem ritka, hogy a részmunkaidős, 4-6 órás állás a valóságban teljes műszakot rejt. Az Eurostat adatai szerint az egy- és kétgyerekes magyar anyák alig 5 százalékát jelentették be részmunkaidőre, a nagycsaládosoknál jobb kicsit ez a szám, náluk 12 százalékos. Ugyanez Ausztriában az egy gyereket nevelő anyáknál 59, a két- vagy többgyerekeseknél pedig 72 százalék.
Ha a kormány valóban bevezeti az szja-mentességet a nagycsaládos anyáknál, akkor az kb. 120-130 ezer embert érintene - a legutóbbi népszámlálási adatokból kiindulva. Ugyanebből az adatokból kiindulva arra is felhívja a figyelmet a hvg.hu cikke, hogy 224 ezer kapcsolatban élő és 125 ezer egyedülálló anyának volt akkor két gyereke, a kormány azt szeretné, hogy ők vállaljanak még egy gyereket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák