Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem fizetnének adót a háromgyerekes anyák

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 3.

Forrás: HVG.hu

A háromgyerekes nők életük végéig nem fizetnének személyi jövedelemadót sajtóinformációk szerint. Nem esne ki túl sok pénz a gazdaságból, a kérdés csak az, hogy ezzel az intézkedéssel tényleg több gyerek születne-e.

Nem fizetnének adót a háromgyerekes anyák
Hiába az eddigi intézkedések, nem születik több gyerek, nem nő a gyerekvállalási kedv. A Magyar Idők írta meg, hogy a kormány azt tervezi, hogy a háromgyerekes nők életük végéig mentesülnének az szja megfizetése alól. Ha a csoktól nem született több gyerek, majd az adómentességtől fog? - teszi fel a kérdést a hvg.hu.
A Magyar Idők azt is írja, hogy a férfiak szerepét is megvizsgálná a kormány, eddig ugye csak a nőket szólították meg. A hvg.hu felveti, hogy vajon nem számít-e diszkriminációnak, ha a nagycsaládos adómentességet csak az anyákra terjeszti a kormány. És vajon mi lenne azokkal az apákkal, akik egyedül nevelik a gyermekeiket (4319 egyedülálló apa van, aki legalább három gyereket nevel egyedül - a legutolsó 2011-es népszámlálási adatok szerint).
Az elmúlt években bevezetett intézkedések, amelyek a gyerekvállalási kedvet akarták serkenteni - adóalapkedvezmény a többgyerekeseknek, Diákhitel-tartozás elengedése, ill. csökkentése, jelzáloghitelből való elengedés -, leginkább a felső középosztáybeli vagy az elithez tartozó családokat érintette. Ugyanez a helyzet a csokkal is. A három- vagy többgyerekesek újlakás-vásárlása esetén akár 10 millió forintos támogatást és kedvezményes hitelt kínáló rendszer a jómódúakat hozta helyzetbe.
Ha elengednék az szja-t, akkor is azok járnának jobban, akiknek magasabb a fizetése, hiszen ők több befizetést spórolhatnak meg így.
De hiába a sor intézkedés nem születik több gyerek, sőt: a KSH adatai szerint idén az első hat hónapban 1021-gyel kevesebb gyerek született, mint tavaly az első fél évben. Ráadásul hatból egy gyerek már külföldön születik meg.
Nehéz helyzetben vannak ugyanis azok a kisgyerekes anyák, akik vissza szeretnének menni dolgozni és nem teljes állásban tennék ezt. Az sem ritka, hogy a részmunkaidős, 4-6 órás állás a valóságban teljes műszakot rejt. Az Eurostat adatai szerint az egy- és kétgyerekes magyar anyák alig 5 százalékát jelentették be részmunkaidőre, a nagycsaládosoknál jobb kicsit ez a szám, náluk 12 százalékos. Ugyanez Ausztriában az egy gyereket nevelő anyáknál 59, a két- vagy többgyerekeseknél pedig 72 százalék.
Ha a kormány valóban bevezeti az szja-mentességet a nagycsaládos anyáknál, akkor az kb. 120-130 ezer embert érintene - a legutóbbi népszámlálási adatokból kiindulva. Ugyanebből az adatokból kiindulva arra is felhívja a figyelmet a hvg.hu cikke, hogy 224 ezer kapcsolatban élő és 125 ezer egyedülálló anyának volt akkor két gyereke, a kormány azt szeretné, hogy ők vállaljanak még egy gyereket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések