Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem akar enni!A mama kedvéért?

Szerző: Sződy Judit pszichológus

2011. június 7. | Frissítve: 2017. április 14.

Forrás: Kismama magazin

Összeszorított szájjal ül az etetőszékben, hunyorít, és elszántan maszatolja kanalával a főzeléket a tányéralátétre. A falatkákat módszeresen a kutya elé szórja. Neked meg égnek áll a hajad, mert ugyanezt a menüt egy hete még imádta.

Nem akar enni!

Ilyenkor szeretnél egy kijelzőt a gyereken, amiről megállapíthatnád, mi a csuda forog a fejében. Lehet, hogy nem éhes. Vagy egyszerűen nincs kedve enni, mert maszatolni sokkal jobb. Vagy éppen te vagy a kísérleti alanya, azt figyeli meg, hogy reagálsz erre a helyzetre... De az is lehet, hogy a nagyi ilyenkor lecseréli a főzeléket csokira? Hát, szépen vagyunk.
Jönnek a jó tanácsok: ne erőltesd, majd éhes lesz! Vagy: addig nem állhat föl innen, amíg meg nem eszi. Aki ilyet mond, az nyilván nem látott még gyereket. Mert a "majd éhes lesz" változat nem úgy működik ám, hogy a gyerek békésen, partedlit lengetve jelzi, hogy készen áll a főzelékre. Hanem egyszerűen kiborul, kezelhetetlen lesz, és már azért nehéz megetetni. Az "addig nem állhat föl" verzióról meg kár is beszélni...
Persze vannak fokozatok. Mondjuk, hogy nem simán "nem eszik", hanem csak egyfélét enne, reggel, délben, este. Virslit, rántott húst, sült krumplit, hogy a legnépszerűbbekről beszéljünk. Gyümölcsöt, zöldséget semmit. Ennyit az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról. Pedig növésben van, és okosodik is, kellene az üzemanyag. Nem könnyű, de van néhány ötletünk.

Tippek a jó evéshez

- Először is próbálj meg higgadt és türelmes maradni! Persze nem könnyű, ha mindennap az asztalon és a kutya gyomrában végzi az összes gondosan elkészített fogás.
- Pár napig hadd egye a kedvencét, de utána próbálkozz olyasmivel, ami megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátást biztosít.
- Egyen együtt a család, így lehet, hogy megjön a kedve a kicsinek is.
- Ne kergesd a lakásban az étellel, ne etesd a tévé előtt, ez további étkezési problémákhoz vezethet.
- Ha még szopik, szoptasd meg, ahányszor kér. Az anyatej teljes értékű.
- Ha már nem szoptatsz, kínáld tejjel vagy gyerekitallal, ez segít, hogy biztosítsd számára a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot (vas, C- és D-vitamin) ebben a nehezebb időszakban is.
- Tejből, babatejből készíthetsz turmixot, vagy más tejes italt.
- A babatejet használhatod főtt ételek sűrítésére is, így gazdagabb fogásokat tálalhatsz a kis ellenállónak.
Olvass arról, hogy mennyi és milyen tejre van szüksége a babának.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A Caddy Maxi lehet a nagycsaládosok nagy kedvence (X)

A Volkswagen Caddy az első 25 évében teherautóként vált népszerűvé, majd 2004 után személyautóként is folytatta sikertörténetét, számos nagycsaládos örömére.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések