Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem a szoptatás okozza a mellek megereszkedését

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 6.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség számos testi változással jár, ezeknek nagy része elkerülhetetlen. Sokaknál alakulnak ki striák, a bőr veszít rugalmasságából és a hajhullás sem ritka velejárója a terhességnek. Megáll-e itt a folyamat vagy szoptatás alatt tovább folytatódik?

Nem a szoptatás okozza a mellek megereszkedését (fotó: Getty Images)
Általánosan elterjedt vélemény, hogy a szoptatás következménye, hogy megereszkednek a mellek. Igaz-e, hogy a megereszkedett, lógó mell a szoptatás következménye vagy más okai vannak.
"Bár szokás a szoptatást a megereszkedett mellekért egyedüli felelőssé tenni, de nem csak a szoptatás okozza a mellek megereszkedését" - mondta Dr. Jessica Shepherd, szülész-nőgyógyász a Rompernek. "A megereszkedés valójában a terhesség és egyéb hatások következménye."
A Shepherd által említett "egyéb hatások" között szerepel az öregedés, a fogyás vagy hízás, a genetika, a terhességek száma, a dohányzás, a gravitáció és bizonyos testmozgás is. "A mellek alakja vagy térfogata számos tényező miatt változhat, ritkán csak egy oka van" - mondja Shepherd.
A szülés után azok is tapasztalhatják a mell megereszkedését, akik nem szoptatnak.
"Terhesség alatt a melleket tartó szalagok megnyúlhatnak, mivel a mellek teltebbek és nehezebbek lesznek. A terhesség után a mellek megereszkedettebbnek tűnhetnek, függetlenül attól, hogy szoptatsz-e vagy sem" - mondta Chrisie Rosenthal, IBCLC és a The Lactation Network menedzsere a Rompernek.
A szoptatás során a mell telt-megereszkedett-telt-megereszkedett körforgásban van. Ez a fajta megereszkedés azonban nem állandó, hanem a folyamat része, de ettől még úgy érezheted, hogy a melleid már soha többé nem lesznek olyanok, mint régen.
"A mellek azért tűnnek teltebbnek a táplálás előtt, mert a tejmirigyek és a tejcsatornák tele vannak tejjel. Amikor a baba szopik, vagy a fejsz, akkor a tej távozik, amitől a mell kevésbé tűnik teltnek és puhább lesz" - magyarázza Rosenthal. "Fontos fogalom azonban, amit szem előtt kell tartani, hogy bár a mellek a nap folyamán többé-kevésbé telítődhetnek, a mellek soha nem igazán "üresek", igény szerint továbbra is termelnek tejet."
Amikor nem szoptatsz tovább, akkor újabb változásokon megy keresztül a mell, mielőtt beállnak a szoptatás utáni végleges formájukba, méretükbe és megjelenésükbe. "Ekkor a mellek már nem telítődnek és hat vagy akár még több hónapra is eltarthat, amíg visszatérnek a várandósság előtti állapotukba. De lehetséges, hogy soha nem lesznek a melleid pontosan ugyanolyanok, mint régen"-mondja Shepherd. Végül is kihordtál egy babát, megszülted, tápláltad, az életed soha nem lesz ugyanolyan, mint a baba születése előtt. A melleid lehet, hogy megváltoznak: lehetnek nagyobbak, kisebbek, puhábbak, megereszkedettek. Ezek mind normális változások.

A megereszkedés hatással van a mell egészségére?

A terhesség alatt vagy a szülés után a mellekben bekövetkező változások egyike sem jelzi, hogy bármi "baj" lenne a testeddel. Valójában mindez szokványos, normális és a folyamat része.
De amíg szoptatsz, érdemes szemmel tartanod mindent, ami aggodalomra adhat okot. "A szoptatás alatt sokan találnak csomókat a mellükben" - mondta Shepherd a Rompernek. "Segíthet, ha rendszeresen önvizsgálatot végzel. Ha bármilyen vörös vagy fájdalmas területet észlelünk, azt meg kell beszélni orvossal, szoptatási tanácsadóval."
(Cikk forrása: romper.com)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések