Baba

Neked sem elég 24 óra?

Időcsalók- ez nemcsak egy különös tévéműsor címe, hanem az a tevékenység, amelyet minden kisgyermekes anyuka nap mint nap végez. Tippek és ötletek, hogyan spórolhatsz időt magadnak.
2016. Augusztus 08.

Játék az idővel, időspórolás, időzsonglőrködés. Te talán észre sem veszed, de a napi teendőid, a gyermeknevelés, a háztartás és a munka között egyensúlyozva ezt a feladatot is elvégzed.

Hogy szabadíts fel még több időt, hogy ne vessz el a teendők tengerében? Hadd osszak most meg veled néhány – nálam már bevált – ötletet!

Lista. Lista. Lista.

Amikor gyerekem született, rájöttem, hogy az egyetlen dolog, amivel a túlélésem biztosíthatom a rám zúduló feladatok közepette, ha mindent listázok. Listázni persze számtalan módon és eszközzel lehet.Legyen kéznél egy nagy, rubrikákkal teli naptár, amibe minden nap bőségesen jegyzetelheted a teendőidet: mikor menjetek orvoshoz, mikor hívd a szerelőt, intézd a nagybevásárlást, és a gyerkőc óvodai-iskolai teendőit. Készíts vagy vegyél egy nagy parafatáblát, amire fel lehet tűzni a heti teendőket! Ehhez remek segítség lehet, ha többféle post it jegyzetlapot választasz, így a teendőket színek szerint is rendezheted.Ha mindig kéznél van az okostelefonod, akkor ezeket a listákat ott is rendszerezheted, hiszen számtalan praktikus applikációt találhatsz ezeknek a feladatoknak az elintézéséhez.

A legjobb feladatlistás alkalmazások:

Neked sem elég 24 óra?

A „Mit főzzek?”-kérdés kezelése

Mi az egyik legnehezebb feladat, ami kisgyerekes anyaként a legtöbb kihívás elé állít? Szinte biztos, hogy a főzést mondod elsőre. És nincs főzés bevásárlás nélkül. Ez meg – valljuk be őszintén – különösen nagy próbatétel, amikor a babakocsiban ülő gyerkőccel együtt kismotort, homokozó felszerelést és kosarakat kell egyszerre felvarázsolnod például egy zsúfolt tömegközlekedési eszközre, mert így tudsz csak eljutni a kedvenc piacodra, ahol friss alapanyagokat szerezhetsz be. Mert ugye neked is fontos a friss, egészséges alapanyag? Ezt a hercehurcát képtelenség és időrabló feladat is lenne minden nap bevállalni. Így aztán a legpraktikusabb dolog, amit tehetsz, ha előre megtervezed a heti étrendet, és az ehhez kapcsolódó bevásárló listát.

Nézzük csak! Átböngészed a szükséges recepteket, ötleteket gyűjtesz, aztán a heti étrendet megtervezve hozzálátsz a bevásárló lista elkészítéséhez. Még gyorsabban fogsz végezni, ha tematikusan csoportosítod a beszerzendő alapanyagokat. Így külön válogatod, mit veszel a hentesnél, mit a zöldségesnél vagy épp a pékednél. Ha szupermarketben vásárolsz be, akkor szintén érdemes tematikusan válogatnod, hogy ne tölts el túl sok időt a polcok közt kóborolva, vagy vissza-visszaszaladva egy-egy elfelejtett termékért.Tapasztalatból mondom, hogy egy ilyen lista nemcsak az időspórolásban lesz nagyon fontos, de a családi kasszára is jó hatással lesz, hiszen nem vásárolsz feleslegesen, és minimalizálod a kidobandó élelmiszerek számát is.

Duplázz!

Amikor az étkezést tervezed, gondolkodj előre! Már egy gyerkőccel is számtalan nem várt feladat vagy probléma adódhat, ami áthúzza a napi főzési programot. Amiből lehet, fagyassz le a mélyhűtődben, hogy gyorsan orvosolni tudd a pillanatnyi időzavart, amibe kisgyerekes anyukaként néha óhatatlanul is belekerülsz!

A net a te jó barátod

Amit lehet, intézz online! Az elő gyerekem születésekor még gyerekcipőben járt az online ügyintézés. 6 évvel később, Bence fiam születésével azonban számtalan feladatot levett a vállamról az én második barátnőm, ahogy viccesen elkereszteltem az internetet az elmúlt években.

Soroljam, én mi mindenre használom? A munkavégzés mellett a számlák befizetéséhez, időpontok foglaláshoz, levelezéshez, és természetesen a bevásárláshoz (élelmiszer, ajándék, háztartási cikkek, ruhák). Számtalan sorban állást, várakozást és idegeskedést spórolhatsz meg, ha szétnézel az online világban. Hidd el! Ma már szinte mindent elintézhetsz a virtuális háló segítségével! Ha okostelefonod van, akkor ráadásul bárhol intézheted a legfontosabb feladataidat akár online is. Ehhez csak töltsd le a legfontosabb appokat: a megfelelő appot a banki ügyintézéshez, egy naptárt illetve tervezőt a heti beosztásodhoz és teendőidhez; de jó, ha készenlétben tartod kedvenc kuponos oldaladat is. Gyűjtsd egy csokorba kedvenc, megbízható webáruházaidat, ahonnan gyorsan beszerezheted a család legfontosabb dolgait (pl. gyerekruhát, játékot, élelmiszert, pelenkát).

A heti háztartási teendők rendszerezéséhez is tölthetsz már le praktikus oldalakat vagy táblázatokat, amelyek segítenek felosztani a háztartás körüli legfontosabb feladatokat).

Készíts időkosarakat!

Szabadíts fel egy polcot, és tegyél ki hét dobozt vagy “papucsot”. Címkézd fel az egyes kosarakat (hétfőtől vasárnapig), és gyűjtsd ebben a teendőidet: listákat, csekkeket, elintézendő feladatokat (varrnivaló, kötnivaló, gyerek számára készítendő dolgok, olvasnivalók). Így mindig szem előtt lesznek a heti teendőid, feladataid.

Este rakd össze reggelre!

Nálatok is kapkodással és állandó keresgéléssel telik a reggel? Észrevetted, hogy a reggeli pillanatok egyébként is sokszor feszültek, idegesek? Egyszer kiszámoltam, hogy legalább napi 5 percem megy el arra, hogy csak a slusszkulcsot vagy a lakáskulcsot keresgetem. Ez több mint két órányi időkiesés csak egy hónap alatt. Érdemes tehát már este elejét venni a reggeli fejetlenségnek: készítsd elő a reggelihez szükséges dolgokat; rakd ki a gyerekek másnapi ruháit és cipőit; ha uzsonnát visznek a családtagok másnap, készítsd ezeket is el előre; állítsd össze a táskákat (pl. bölcsis/ovis pakk, iskolatáska, saját táskád), készítsétek ki a kulcsokat.

Csak apró lépésekben

Gyerekek mellett egész egyszerűen képtelenség a szó klasszikus értelmében vett nagytakarításra és rendrakásra időt szánni. Én ezért inkább a „minden nap egy kicsit” elvét vallom. Így a több órányi időrabló munka helyett napi 10-15 percet fordítok mindig egy-egy új területre. Mire gondolok? Amíg a gyerkőc fürdik, letakaríthatod a tükröt, áttörölheted a mosdókagylót. Amíg forralod a tésztához való vizet, pillanatok alatt lezavarhatod pult lemosását és összepakolását. A szennyest már eleve szétválogatva tároljátok (külön a sötét, külön a színes és külön a fehér holmik), így mosáskor nem kell külön időt fecsérelned erre is.

Ne félj megtanítani a gyerekeknek az ő feladataikat is!

Jómagam a gyerekeimet már kis koruktól fogva megtanítottam, hogy a tányérjaikat, evőeszközeiket ők maguk pakolják a mosogatóba, és – ha hiszed, ha nem – egy 1,5-2 éves gyerkőc kiválóan tud ruhákat leszedni a szárítóról, ráadásul nagyon szívesen veszi, ha segíthet az anyukájának.

Merj kérni és merj nemet mondani!

Legutoljára hagytam az időzsonglőrködés két legfontosabb alapszabályát. Ne feledd! Nem kell szuperanyának lenned, és mindent egyedül elvégezned. Ha szükséges, és van rá lehetőség, ne szégyenlősködj: igenis fogadd el a felajánlott segítséget. Nagyon szeretem azt a karácsonyi ajándékot, amikor időkuponokat ajándékozunk egymásnak: ezek olyan felajánlások, amelyekkel megkönnyítjük a másik dolgát. Kérj te is bátran ilyet születésnapra vagy bármilyen jeles eseményre a barátoktól, rokonoktól, ismerősöktől. Csak néhány ötlet:

  • pár órányi gyerekpesztrálás
  • kétórányi szabadidő, míg fodrásznál vagy
  • ételrendelés vagy házhozszállítás
  • egy lazító masszázs
  • egy hétvégi nagytakarítás

A listát tetszés szerint kiegészítheted, hiszen te tudod, mire is van igazán szükséged. És végül még egy jó tanács: mindig koncentrálj a legfontosabbakra! Merj nemet mondani, hiszen neked is csak 24 órából áll egy napod, ugye?