Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nehézfémekkel szennyezett a bébiételek többsége az USA-ban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 21.

Forrás: Qubit.hu

A vizsgált amerikai bébiételek 95 százalékában volt nehézfém, ólom, arzén, higany vagy kadmium. A nehézfémek károsak az agyfejlődésre.

A Healthy Babies Bright Futures (HBBF) 68 márka 168 bébiételét vizsgálta meg: 95 százaléka volt nehézfémekkel, ólommal, arzénnal, higannyal, vagy kadmiummal szennyezett.
Nehézfémekkel szennyezett a bébiételek döntő többsége az USA-ban (fotó: iStock)
A 168 termék 95 százaléka ólmot, 75 százaléka kadmiumot, 73 százaléka arzént, 32 százaléka pedig higanyt tartalmazott. A vizsgálati minta 25 százalékában mind a négy nehézfémet megtalálták - írja a qubit.hu.
A legnagyobb neurotoxikus kockázat a rizst, édesburgonyát vagy gyümölcsleveket tartalmazó bébiételeknél áll fenn. A jelentés szerint - még ha csak nyomokban is tartalmaz mérgező nehézfémeket a baba étele, ezek az összetevők megváltoztatják az agy fejlődését, és csökkentik az IQ-t".
A legmérgezőbbnek a rizses pépek, a rizs alapú snackek, és rizspelyhek bizonyultak.
A Qubit azt írja, hogy a Nébih honlapján nézelődve itthon a bébiételekben nehézfémeket vagy nem vizsgálnak, vagy nem találtak a lakossági tájékoztatást igénylő mértékben. Az utóbbi időben leginkább növényvédőszerek miatt kellett intézkedni, egy esetben pedig az atropin nevű, potenciálisan halálosan mérgező gyógyszer jelenléte miatt vontak ki a forgalomból egy bébiételt.
A jelentésről szóló CNN cikket is idézi a qubit.hu cikke, e szerint már korábban is kimutatták, hogy az arzénfogyasztás negatívan befolyásolja a csecsemők idegrendszeri fejlődését, egy 2004-es tanulmány arra jutott, hogy azok a gyerekek, akik arzénos ivóvizet ittak, jelentősen alulteljesítenek az intelligenciateszteken.
Az FDA szerint mivel a rizst vízben termesztik, különösen hatékonyan szívja magába a természetben előforduló arzént, így az összes élelmiszer közül a rizs tartalmazza a legnagyobb arányban az arzént. Ebből a szempontból a barna- és vadrizsek a legrosszabbak, mert a rizst kifehérítő feldolgozóipari eljárások során a rizsszemek külső rétegét eltüntetik, az arzén pedig ebben a külső rétegben koncentrálódik.
A jelentés azt sürgeti, hogy szigorúbb ajánlások legyenek a bébiételeket előállító cégek számára. A Healthy Babies azt javasolja, hogy a szülők inkább zab-vagy vegyes gabonából készült pelyheket preferáljanak a rizses készítmények helyett.
Tanya Altmann gyermekorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a legjobb kezdő táplálékok egy kisbaba számára az avokádó, a zöldségpépek, a mogyoróvajas zabpelyhek és a lazac. Az első néhány évben ő semmiképp sem ajánlana rizses bébiételt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések