Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Néhány furcsa állomás a baba fejlődésében

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 2.

Forrás: babaszoba.hu

A baba első éveiben számos különleges mérföldkő akad - az első mosoly, amikor először használja magától a kanalat, amikor járni kezd, és hasonló szívet melengető pillanatok. Azonban van egy-két furcsa állomás is.

Folyton eldobálja a dolgokat

Mikor kezdődik? 6 hónapos kora körül.
A Parents.com szerint, amikor a baba elhajítja a dolgokat, azt feltételezi még, hogy azok eltűnnek. Amikor már megtapasztalja a tárgyállandóságot, hogy a dolgok még olyankor is ott maradnak, ha nem látja azokat, szívesen játssza, hogy eldobja a játékokat, tárgyakat, majd megnézi, hova estek - ebből is tanulja az ok-okozati összefüggéseket. Amikor lehajolsz egy tárgyért, majd visszaadod neki, felhatalmazva érzi magát, hogy azt ismét elhajítsa. Professzor Tovah Klein, a New York-i Barnard Kisgyermek Fejlődési Központ igazgatója azt javasolja, hogy nyugodtan várjon a szülő egy kicsit, fejezze be az ebédet, mielőtt felveszi a dolgokat a földről. Ez a játék maximum 15 hónapos koráig szórakoztatja a babát.
Néhány furcsa állomás a baba fejlődésében (Fotó: Getty Images)

Több ételt ken az arcára, mint amennyit a szájába kanalaz

Mikor kezdődik? 7-9 hónapos kora körül.
Ha azt hiszed, a kisbaba célja ebédnél az evés, sajnos tévedsz. Az étkezés nagyon szórakoztató, a ragacsos ételek érdekes hangot adnak, amikor összenyomkodja, a pürék pedig jól mutatnak az arcán. A baba szerint. A gyermeked ilyenkor a függetlenségét gyakorolja, hisz a saját akarata szerint bánhat az étellel. Légy türelmes, ne vedd el tőle a kanalat, hadd gyakorolja az evést! Meglásd: nagyjából a második születésnapjára már jobban koncentrál az evésre.

Sír, ha egy számára még ismeretlen személy fogja meg

Mikor kezdődik? 7 hónapos kora körül.
A baba szoronghat az idegenektől, sőt, már attól is sírni kezdhet, ha a nagymama emeli fel, akit ritkábban lát. De elég lehet az is, ha a kezedben van, miközben ajtót nyitsz a számára ismeretlen futárnak. Ha meg tudja különböztetni az ismerősöket az idegenektől, az hatalmas fejlődési előrelépés - ezt érdemes elmagyarázni azoknak, akik karjában sír. Így majd valószínűleg nem veszik sértésnek a dolgot. Nagyjából a baba 15 hónapos koráig tart ez az időszak, addig érdemes segítened neki, hogy fokozatosan egyre komfortosabban érezze magát olyanok közelében is, akit nem ismer.

Kedvenc szülőt választ

Mikor kezdődik? 8-9 hónapos kora körül.
A baba rájön, hogy anya és apa máshogy gondozza, máshogy játszik vele, és kiválasztja, melyik módszer szimpatikusabb a számára. Általában azt a szülőt favorizálja, akivel több időt tölt, de ha a másik szülő mindent játékká változtat, gyakrabban változtat a szabályokon, akkor őt preferálhatja. Ha te vagy az a szülő, akit a baba elutasít, legyél türelmes, és ne kényszerítsd semmire, mert az még nagyobb dacot válthat ki belőle. Jobb stratégia, ha fokozatosan újra bevonódik az a szülő, akit a baba háttérbe szorít, vagy ha a szülők felváltva végzik a baba körüli feladatokat.

Nem hajlandó nyugodtan feküdni, amíg kicseréled a pelenkáját

Mikor kezdődik? 9-12 hónapos kora körül.
A baba egyre jobban kontrollálja a testét, így ahelyett, hogy csak feküdne, amíg lecseréled a pelenkáját, inkább teszteli, hogy megy az átfordulás, rugdosás. Jó módszer lehet elvonni a figyelmét egy játékkal, babakönyvvel. Ha így is izeg-mozog, érdemes alátéten cserélni a pelenkát a földön, hogy le ne essen a kicsi a pelenkázóról.

Sírni kezd, amint azt látja, hogy elindulsz

Mikor kezdődik? 9 hónapos korában, de 10-18 hónapos kora között még rosszabb lehet.
A szeparációs szorongás akkor kezdődik, amikor a gyermek már tisztában van vele, hogy akkor is létezel (és hiányzol neki), amikor nem vagy ott. Ilyenkor "utál búcsúzkodni", mert nem tudja, meddig leszel távol, s ez a bizonytalanság érzés rendkívül frusztráló számára. Így már akkor is sírhat, ha csak a mosdóba mész, vagy ha csak a vacsorára pillantasz rá a konyhában. Beszélj hozzá folyamatosan! Ha elmész valahova, akkor hívd a bébiszittert, a nagymamát korábbra, hogy alkalmazkodhasson a helyzethez. Mutasd, hogy kedveled azt a személyt, aki majd vigyáz rá, és megbízol benne.

Mindent a szájába vesz

Mikor kezdődik? 3-4 hónapos korában.
"A baba nem tud még kérdéseket feltenni. Éppen ezért a világ megismerése az érzékszervein keresztül történik" - mondja Claire Lerner, a Zero to Three, kora gyermekkori neveléssel foglalkozó csoport szülői erőforrásokkal foglalkozó igazgatója.Meglát egy játékot, és máris a szájába veszi. Így próbál információhoz jutni: nehéz, puha, ehető...?
A lehető legjobb, ha a veszélyes tárgyakat a gyermektől távol tartod - a lenyelhető méretű dolgokat, az éles, hegyes tárgyakat, a mérgező anyagokat és minden egyéb veszélyforrást. Rendkívül nagy figyelmet igénylő időszak, de nyugalom: ez az életszakasz 12-18 hónapos kora körül véget ér, ekkor ugyanis a figyelme a járásra és beszédtanulásra irányul majd.

Forrás: parents.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák