Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Négyszáz védőnő hiányzik a rendszerből

Szerző: Galgóczi Edina

2017. június 23.

Forrás: babaszoba.hu

Kevés a védőnő, ami nem csoda. Alulfizetettek, ehhez képest rengeteg adminisztrációs teher van a nyakukban, az újonnan kapott méhnyakszűrési feladatokról nem is beszélve, aminek a nagy többség egyáltalán nem örül.


A szakmai szervezetek jó ideje azon dolgoznak, hogy eljussanak a védőnői réteghez kapcsolódó problémák a döntéshozókig - írja a Házipatika. Vészesen csökken a védőnők száma, ennek legnagyobb oka valószínűleg az alacsony a fizetés. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint erre gyógyír lehetne, ha nem a közalkalmazotti, hanem logikusan az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá tartoznának.
Jelenleg 5324 védőnő dolgozik a rendszerben, mintegy 10 százalékos védőnőhiánnyal kell megküzdeniük. A szakszervezet segélykiáltása nem, de a védőnőktől induló levéláradat eljutott Lázár Jánoshoz. A reakció azonban nem megnyugtató mindenki számára. A miniszterelnökséget vezető miniszter a megoldást a központosításban látja - életre szeretnék hívni a Nemzeti Védőnői Szolgálatot (NVSZ).

Mennyit keresnek most a védőnők, és mennyit helyeztek kilátásba számukra?

Egy kezdő védőnő alapfizetése jelenleg 161 ezer Ft, de ha az összes védőnőt nézzük, a jellemző fizetés bruttó 220-230 ezer forint. Az alapbérre az ellátottak száma szerint bérkiegészítést kapnak. Ami elég nagy szakadékot idéz elő egy apró településen dolgozó védőnő és egy nagyobb körzetet ellátó kolléga között.
A béremelésre vonatkozó igényekre válaszul érkezett egy ígéret a kabinetminisztertől, miszerint 33 ezer Ft-tal többet kapnak majd a védőnők novembertől. Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke szerint a tisztán látás végett el kell mondani, hogy ez a szuperbruttó 33 ezer Ft pár ezer forintra olvad, mire a dolgozók kezébe kerül.
Kárpáti Hajnalka védőnő szerint a központosítás nem oldja meg a problémákat, ahogy az iskolák klikkesítése sem hozott javulást. A plusz intézmény csak több pénzt visz majd el - véli.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák