Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne bagózz, apjuk!Ötletek, hogyan segíts neki leszokni

Szerző: Babaszoba.hu

2011. szeptember 18. | Frissítve: 2017. május 3.

Forrás: Medipress

Némaságba burkolózol, amikor szeretett rokonod vagy barátod rágyújt? Esetleg éppen az ellenkező taktikával próbálkozol, és állandóan noszogatod? A szakértők szerint egyik sem válik be. Van jobb ötletünk!

Énközlés

Ne a dohányost, hanem önmagad állítsd a középpontba. Ne csupán annyit mondj, hogy "Utálom, amikor dohányzol!", hanem magyarázd el, milyen hatást gyakorol rád. Mondjuk, ne úgy, hogy "Gusztustalan, hogy ilyen büdös vagy!", inkább: "Zavar, hogy cigarettaszagod van!". Érzéseidet a lehető legegyszerűbben, de tapintatosan próbáld megfogalmazni, és ezzel talán elérkezik a várva várt fordulópont.

Kerüld a dühöt, a veszekedést!

Ha aggódsz valakiért, azt mondd ki, és ne a mérgedet öntsd rá.

Alakíts ki pozitív hozzáállást!

A leszokáshoz a dohányosnak rá kell jönnie, hogy valami mást jobban akar, mint a dohányzást. Ilyen lehet például a jó egészség vagy a cselekvési szabadság. Ha a dohányos eljut arra a pontra, hogy akár csak egy pillanatra is felmerül benne a leszokás lehetősége, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a pozitív képet megerősítsd benne.

Alternatív stresszoldást!

Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányosok azért tartanak a leszokástól, mert attól félnek, hogy elveszítik a szövetségesüket, támaszukat és megnyugtató "társukat", a cigarettát. Más stresszoldó technikákat kell találniuk maguknak.

Ő is társas lény

Az egyik legerősebb motiváció a leszokásra az lehet, hogy a dohányzás elválaszthatja a dohányost családtagjaitól és barátaitól. Éppen ezért érdemes lehet vizuális emlékeztetőként kitenni a szeretett személyek fényképét a hűtőre, hogy a dohányos ne felejtse el, miért akar leszokni.

Tedd le a cigarettát a családodért!

Csak pozitívan!

Nem szabad bűntudatot kelteni a dohányosban, mert ez az ellenkező eredményt érheti el. A családi kötelékeknek csak megerősítő tényezőként szabad szerepelniük a leszokás elősegítésében.

Az ő tempójában!

Ki kell várni a megfelelő pillanatot. A dohányosnak magának kell ráébrednie, hogy le akar szokni, és helyre akarja állítani az életét. Saját motivációval kell rendelkeznie, máskülönben az elhatározás nem fog sokáig tartani.

Ne légy erőszakos!

Még ha sikerül is rávenni egy dohányost arra, hogy vágjon bele a leszokásba, ez valószínűleg nem lesz tartós.

Segítség

Ha másképp nem megy, ajánljunk a leszokást megkezdő személynek valamilyen leszokást segítő programot vagy támogató csoportot. A háziorvos kiváló szövetséges lehet, és a hipnoterapeuták és tanácsadók is hatékony technikákkal segíthetnek a küzdelemben.

Jutalmazd!

A leszokás rettentően nehéz dolog, ezért az eltökélt exdohányos megérdemel némi jutalmat. Egy teljes cigarettamentes napért például lepjük meg egy kellemes éttermi vacsorával vagy mozival.

Végül a legnehezebben megfogadható tanács: sose adjuk fel!

A leszokás alatt többször előfordulhat visszaesés, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a dohányos elveszítette a csatát. A tényleges leszokáshoz óriási kitartásra van szükség, ezért ne keseredj el, és ne légy csalódott. Ha a leszokni próbáló személy visszaesik, és egyszerre egy fél doboz cigarettát szív el, légy megértő, és tudasd vele, hogy az a néhány szál még nem teszi semmissé a dohánymentes napokat. Emlékeztesd arra, hogy a botlás normális dolog, ettől még nem szabad végleg feladni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák