Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne adj neki citromlevet, ha csuklik!

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2018. július 10.

Forrás: Kismama magazin

Ki tudja miért, már a magzat is csuklik néha odabent. Az első hónapokban a kisbaba vegetatív idegrendszere még igen érzékenyen reagál a külvilág ingereire.

A rekeszizom görcsös összerándulását okozhatja a hideg, a mozgatás, a tele pocak, a sírás. Naponta többször is csuklik a baba minden komolyabb ok nélkül: ha kivesszük ágyikójából, pelenkacserekor, fürdetéskor, öltöztetéskor. Figyeljük meg, mi váltja ki a csuklást, és milyen gyakori.
A csuklás elállítására vonatkozó ötletek (megijesztés, hideg, savanyú, édes fogyasztása) a vegetatív idegrendszer ingerlésén alapulnak: az erős inger vélhetőleg elfojtja a rekeszizom görcsét. Tudományosan bizonyított tény azonban, hogy a vér magasabb széndioxid-tartalma gátolja a csuklást, a lélegzet-visszatartás tehát valóban eredményes, de nem alkalmazható kisbabáknál.

Ne ijedj meg, ha sokszor csuklik

Ne adjunk kiskanállal citromlevet a szájába, bár a savanyútól a lélegzete is eláll - túl erős inger ez a babának. Ne akarjunk feltétlenül segíteni rajta, magától is el fog múlni. Ahogy a baba fejlődik, egyre kevesebbet csuklik, egyéves kora környékére normalizálódik a helyzet.
Ha mindenképpen adni akarsz neki valamit, kínáld ilyenkor anyatejjel, vízzel vagy teával, pár korty segíthet, hogy elálljon a csuklás. De hidd el, téged jobban zavar, mint őt, ha nem sír, akkor nem feltétlenül kell beavatkoznod ebbe a természetes folyamatba.
Ezek is hasznosak lesznek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák