Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne a vécén lelj énidőre!

Szerző: Kiss Virág

2020. szeptember 9.

Forrás: babaszoba.hu

A vécé a béke és nyugalom csendes kis szigete a szülés utáni embert próbáló időszakában (is), ahová elmenekülhetünk egy kis időre. De biztos, hogy okos ötlet épp a vécén keresni énidőt?

Ne a vécén lelj énidőre! (fotó: Getty Images)
Miután gyermeked világra jött, anyaként gyorsan megtapasztalod, hogy az első két évben szinte soha nem lehetsz egyedül. Az első hetek felcserélődő éjjelei és nappalai, a maratoninak tűnő szoptatások és pelenkázások teljesen kimerítenek, és lassanként úgy érzed, mintha folyamatos készenléti állapotban kellene lenned.

A vécé, mint búvóhely

Ilyenkor jól jönnek azok a helyek a lakásban, ahol magadra zárhatod az ajtót és végre egyedül lehetsz pár percre. A fürdőszoba és a vécé pedig kifejezetten jó búvóhelynek számít, és mivel a szükség mindannyiunkat hajt, így nem is nagyon kell ürügyet keresned a hosszas bent tartózkodásra.

És most tedd a szívedre a kezed!

Te is azok közé tartozol, akik mobiltelefonnal vagy újsággal felszerelkezve mennek vécére? És azt megfigyelted, hogy ilyenkor a szükségesnél hosszabbra nyúlik az az idő, amit az illemhelyen töltesz?
Érthető, hogy nyugalomra vágysz, és szeretnéd egy kicsit kiszellőztetni a fejed, de jó tudnod, hogy a hosszas vécén tartózkodással sajnos elősegíted az aranyérbetegség fennmaradását vagy kialakulását.

Aranyérbetegség-veszély a vécén

Az angol vécé - bármily praktikus megoldás az emberiség számára - az ülőpozíció miatt kedvezőtlenül hat a záróizmok ellazításának képességére, hiszen a vécén ülve túl nagy nyomás nehezedik a végbél környékén található erek falára. Ráadásul minél inkább belemerülsz a mobilodba vagy egy izgalmas könyvbe, annál kevésbé tudod kontrollálni az idődet. A hosszas trónolás miatt pedig egyre több vér áramlik a végbél környékén található erekbe, ez pedig az aranyeres csomók begyulladásához vezethet.
Érdemes tehát minél rövidebbre fogni a mellékhelyiségben eltöltött időszakot, és minimalizálni a vécén ücsörgést!

"De nekem ennyi időre van szükségem!"

Vannak, akik azt hangoztatják, hogy nekik így működik a testük, és igenis szükségük van ennyi időre, pedig valójában egy az átlagos székletürítés az emlősöknél alig több, mint 12 másodperc. Függetlenül attól, hogy egy kisegérről, egy elefántról vagy egy emberről van szó, bizony sem a testsúlyunk, sem az anatómiánk nem indokolja, hogy ilyen hosszasan trónoljunk a vécén.
Ha tehát pár percnyi próbálkozás sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor halaszd inkább későbbre a dolgot, és ne itt mélyedj bele a telefonodba!

Mennyi az annyi?

Egy 2017-es felmérés szerint egy átlagos ember akár heti 3 órát is tölthet a mellékhelyiségben, miközben heti 90 percet sem szán testmozgásra. Ez mindenképpen rossz hír, hiszen mind a mozgásszegény életmód, mind a hosszas vécén tartózkodás aranyérbetegség kialakulásához vezethet.
A Cleveland Klinika szakértője emiatt azt javasolja, hogy maximum öt percet tölts el a vécén, és ne vidd magaddal az újságodat vagy a mobilodat!

A vécében bujkálás helyett inkább időmenedzsment

Az énidő minőségi, önmagadra fordított időt jelent, nem pedig a vécén lopva eltöltött pár percet!
Fontos, hogy a magadra szánt időt minden nap tudatosan tervezd be és különítsd el! Lehet, hogy ez kezdetben csak 10 perc lesz, de beszélj erről a családodnak, és mondd el nekik, hogy ez számodra miért fontos!
Egy megnyugtató kádfürdő, egy rövid séta vagy zenehallgatás kiváló alapot teremthetnek ahhoz, hogy később hosszabb időt is beiktathass magadnak!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák