Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Naponta napfényre a D-vitaminért!

Szerző: Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2018. május 9.

Forrás: Kismama magazin

Több száz éves Madonna-ábrázolásokon láthatunk jellegzetesen kockafejű, angolkóros kisbabákat. Manapság ez a betegség ritkaságnak számít - klinikákon is csak viszonylag ritkán találkoznak vele az orvosok.

A D-vitamin főként természetes úton, a napfény segítségével képződik szervezetünkben: a napsugárzás ultraibolya hullámai segítségével koleszterinből D-vitamint szintetizálunk. Másrészt táplálék, illetve orvosság formájában is gondoskodhatunk kellő mennyiségű D-vitaminról. A makréla, a szardínia, a csukamájolaj, a vitaminnal dúsított élelmiszerek (köztük a legtöbb tápszer), vagy az orvos által felírt D-vitamin-csepp is megfelelő forrás, és biztosítja az egészséges fejlődést.

Mit tud a D-vitamin?

- Fokozza a kalcium felszívódást a bélben, így biztosítja a vér megfelelő kalciumszintjét.
- D-vitamin segítségével teljesedik ki a csontosodás bonyolult folyamata.
- Újabban a normális immunválaszban, és így a szervezet védekezőképességének biztosításában is fontos szerepet tulajdonítanak neki.

A hiányállapot tünetei A XX. század első harmadában a ködös, erősen szennyezett levegőjű Angliában gyakran találkoztak olyan görbe lábú, növekedésben elmaradt gyerekekkel, akiknek a csontozata deformált, puha volt (innen a betegség elnevezése). Később derült ki, hogy a tüneteket a szervezet D-vitamin-hiánya okozza. Azokban az országokban, ahol kevés a napsütéses órák száma, szervezetünk nem tud elegendő D-vitamint előállítani.

A rachitis (angolkór) jellemzője a kockafej, a puha koponyacsontok. Késik a fogzás, a kutacs záródása, a csukló kiszélesedett és puha, a has elődomborodik. A csontosodás zavara folytán görbe végtagcsontok alakulnak ki, "0" vagy "X" lábakkal. A mozgásfejlődés is károsodhat, az izmok csökkent tónusa miatt a gyerek később áll föl és kezd el járni. Hazánkban a D-vitamin-profilaxisnak köszönhetően egészséges gyerekeknél gyakorlatilag eltűnt a D-vitamin-hiány.

Minden nap szükség van a napfényre


Egyébként jól fejlődő kicsiknél a kutacsok késői záródásának, a fogak 6-8 hónapon túli előbukkanásának oka általában nem a D-vitamin-hiány, hanem alkati jellegzetesség. Ne alkalmazzunk emelt adagú D-vitamint fognövesztő szer gyanánt!
Felnőtteknél a népbetegségnek számító csontritkulásnak, vagyis az oszteoporózisnak is okozója lehet a D-vitamin-hiány. Ennél a betegségnél azonban számos egyéb tényező, mint például a mozgáshiány, a hormonális viszonyok, az elégtelen kalcium- és foszfátbevitel is szerepet játszik, ezért ez vitaminpótlással nem orvosolható.

Mennyit kapjon?

A magyar ajánlás szerint naponta 400-1000 egység D-vitamint kell adni minden csecsemőnek egyéves koráig. Egyéves kortól egészen 18 éves korig 500-1000 NE az ajánlott napi D-vitamin adag.

A tehéntejben kevés van belőle, csupán 40 nemzetközi egység literenként, vagyis napi 10 liter tehéntejet kellene meginnia a gyermeknek ahhoz, hogy a javasolt adaghoz hozzájusson. Az anyatej is tartalmaz D-vitamint, de ennek szintje sem éri el azt a mennyiséget, amit a nemzetközi előírások meghatároznak. A külön D-vitamint nem kapó, egyébként egészséges anyatejes babák között ennek ellenére sem alakulna ki a mi éghajlati viszonyaink közepette évente egy-kettőnél több rachitis, de nem éri meg, hogy ezt a kockázatot vállaljuk.

Túladagolás

Éppen hazánkban történt a II. világháború után, hogy a Szovjetunióból érkező D-vitamin-injekció tévedésből jóval nagyobb mennyiséget tartalmazott a hatóanyagból, mint amit a dobozon feltüntettek. Ennek következményeként sajnos számos gyerek súlyos vesekárosodást szenvedett. Manapság a mindennapi gyakorlatban a túladagolás enyhébb tüneteivel találkozunk: ingerlékenység, székrekedés, izomgyengeség és sápadtság. Éppen ezért hangsúlyozom, hogy csak abban az esetben emeljük a D-vitamincsepp adagját, ha vérvétel és orvosi vizsgálat igazolja a hiányt. Nyáron azt is figyelembe kell venni, hogy a napsütés következtében eleve több D-vitamin termelődik szervezetünkben.

Napfény és D-vitamin

Mint már korábban utaltam rá, a napfény 300 nanométeres UV sugarainak hatására a bőrben D-vitamin képződik. Ez a hullámhossz nem hatol át az ablaküvegen, vagyis csak a szabad ég alatt eltöltött idő számít! Amerikai kutatások kimutatták, hogy egy kisgyerek egész testét érintő lebarnulása során a bőrben 10 000 egység D-vitamin képződik, ami körülbelül egyhavi cseppadagnak felel meg. A magas faktorszámú naptejek használata a D-vitamin-szintézis ellen hat, hiszen hosszú időre gyakorlatilag megakadályozzák az UV sugarak bőrbe hatolását. A faktorszám az jelzi, hogy hányszor több időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül, például a 20-as faktor esetében: egy perc helyett húszat.

A naptejhez apró fényvisszaverő szemcséket adagolnak, többek közt így érhető el ez a hatás. Kicsit túlzásnak tűnik a húsz fölötti faktorszám, barna bőrű gyereknek 10 körüli, leégésre hajlamosaknak elegendő a 15-20 közötti érték, ha betartjuk a fokozatosság elvét. Ne felejtsük el, hogy nem a barnaság, hanem a leégés káros, ennek pedig 11 és 15 óra között a legnagyobb a veszélye. A D-vitamin-képződés szempontjából a reggeli, késő délutáni napfény is éppen megfelelő.

Ezek is érdekelhetnek D-vitamin témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések