Baba

Nagy változás jöhet az óraátállítás kapcsán

Az Európai Unió egy felmérés eredményére hivatkozva nagy valószínűséggel eltörli az óraátállítást, és az év egészére bevezeti a nyári időszámítást. Nyerünk ezzel vagy épp ellenkezőleg?
2018. Szeptember 06.
Nagy változás jöhet az óraátállítás kapcsán

A közvélekedés szerint, ha egész évben a nyári időszámítás szerint élnénk, akkor télen tovább lesz világos. Azaz télen délután nyerünk világos órákat, de ezeket reggel fizetjük meg. Az azonban, hogy sötétben ébredünk, sőt sötétben indulunk el otthonról megterhelő a szervezetre.

A 24.hu-nak nyilatkozó szakember szerint is el kéne törölni az óraátállítást, de nem a nyárit, hanem a téli időszámítást kéne bevezetni.

A kulcsszó ugyanis a minőségi alvás. “A minőségi, pihentető alvásért a melatonin nevű hormon felelős, amelynek termelését a szervezetünk sötétben kezdi meg. Ezért az egészséges alvás legfőbb záloga a kompromisszumok nélküli, teljes sötétség” – mondta a 24.hu-nak G. Németh György c. egyetemi docens, a Budapesti Alvásközpont, Benyovszky Orvosi Központ igazgatója, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A nem megfelelő minőségű alvásnak, vagy a kialvatlanságnak súlyos következményei vannak a szervezetre, a nyilvánvaló fáradtság mellett kedvezőtlenül hat a kreativitásra, a teljesítményre, az immunrendszerre, megnöveli a cukorbetegség, a depresszió vagy a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.

Ha sötétben ébredünk és így kezdjük el a napot, akkor komolyan befolyásoljuk a szervezetünket, mintha délután egy órával korábban lesz sötét. Márpedig a nyári időszámítás szerint a télen nemhogy az iskolakezdés, hanem csak az első tanóra után lenne napkelte. Így sokkal nehezebb lenne a ráhangolódás a napra.

Az alvásszakértők egyébként pártolják az óraátállítások eltörlését, hiszen ha csak átmeneti időre is, de feleslegesen terhelik meg a szervezetet. A téli időszámítás állandóvá tételét javasolják. Vannak országok, ahol már korábban eltörölték az óraátállítást, például Oroszországban 2011-ben álltak át a nyári időszámításra azért, hogy tovább legyen világos. Aztán a gazdasági és egészségügyi hátrányokkal szembesülve később inkább a téli időszámításra váltottak – mondta G. Németh György.

A legtöbb amerikai államban és Japánban is a téli időszámítást alkalmazzák egész évben. Tudományos körökben egyetértés van abban, hogy a téli időszámításra kéne átállni.

Kapcsolódó cikkeink óraátállítás témában:

Forrás: 24.hu