Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Műtüdő segítségével gyógyult meg a koronás kismama

Szerző: Babaszoba.hu

2021. január 21.

Forrás: Semmelweis.hu

Megkezdődött a rehabilitációja annak a koronavírusos kismamának, akik mintegy 70 napig volt kórházban. Kislánya császármetszéssel, korababaként született, teljesen egészségesen.

Több műtétje is volt és 70 napig volt kórházban a koronavírus kismama (fotó: Semmelweis Egyetem)
Tavaly novemberben diagnosztizálták koronavírus-fertőzéssel a 34 éves Szilvit, aki a hatvani kórházból pár nappal később került a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára. A klinikán a koronavírus okozta súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, így kislánya a terhesség 34. hetében született meg.
Az anya általános állapota a műtétet követően stabilizálódott, a császármetszést követően 5 nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, de 24 órával később újra romlani kezdett az általános állapota és a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismételten el kellett indítani a lélegeztetést. "A gépi lélegeztetés és a gyógyszeres terápia ellenére az anya állapota romlott, egyre nehezebben tudtok lélegeztetni. Eljutottunk ahhoz a ponthoz, hogy gép lélegeztetéssel már nehezen tudtuk tartani az oxigén állapotát" - mondta Dr. Gál János, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója. Az orvosok ekkor úgy döntöttek, hogy megkezdik Szilvinél az úgy nevezett ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett "műtüdő" segítségével helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét.
Szilvia állapotát az ECMO programnak - az eszköz 2012 óta működik Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján - és a komplex intenzív terápiás ellátásnak köszönhetően sikerült stabilizálni. A műtüdőről fokozatosan "szoktatták le" a kismamát, majd idén januárban már a gépi lélegeztetésre sem volt szükség.
Szilvia általános állapota, közérzete folyamatosan javult, mostanra a koronavírus-fertőzés okozta betegségből felépült. Rehabilitációját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres "műtüdő kezelés" COVID-19 okozta tüdőgyulladás terápiája során. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása legyen a COVID-19 fertőzésnek, alig néhány esetet regisztráltak csak.
Szilvia ellátásában a Semmelweis Egyetem három klinikája vett részt: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, a Szülészeti és Nőgyógyászati, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: "nagyon komoly összefogást igényelt ez az eset az egyetem különböző klinikái között. Szilvia története egyedülálló, megható és nem ismerek Közép-Európában hasonló esetet, ahol egy ilyen komplex esetet, ilyen speciális összefogással meg tudtak oldani. A gyermek és az anya nemsokára otthon találkozik."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések