Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mutasd meg a bőrgyógyásznak!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 22. | Frissítve: 2017. április 12.

Forrás: Medipress

Születéskor vagy röviddel azután minden tizedik újszülött bőrén kialakul valamilyen anyajegy. Bár nagy általánosságban ártalmatlanok, néhányat közülük mégis idejében kezelni kell.

Vizsgálat a bőrgyógyásznál


"Sokféle anyajegy létezik, a típustól függ a kezelés " - jelentette ki dr. Sheila Fallon Friedlander, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem gyermekgyógyász professzora.
Az Amerikai Bőrgyógyász Társaság által közzétett sajtóközleményben mondta el, hogy "a legtöbb éranyajegy egyáltalán nem veszélyes, ezeket legjobb békén hagyni. Néhányuk viszont gyorsan növekszik, vagy szövődményeket okozhat, például ha a szem, a száj, az orr vagy a lágyék körül nő. Fontos az is, hogy a kifekélyesedő elváltozásokra nagyon kell figyelni." Az előadás a Társaság New Orleansban megrendezett nagygyűlésén hangzott el.
Az anyajegyek típustól függően lehetnek pirosak, fehérek vagy barnák, magyarázza a professzor, aki a San Diegó-i Rady Gyermekkórház gyermekbőrgyógyászatának is vezetője. A vörös típusú anyajegyek, a "csecsemőkori hemangiómák" (éreredetű, jóindulatú daganatok) a leggyakoribbak, általában eper alakúak vagy lapos foltok. Bár az első hat hónap során még növekedhetnek, a bőrgyógyászok a harmadik-negyedik hónapban már jó eséllyel meg tudják állapítani végleges nagyságukat.

Mi legyen a hemangiómával?

"Idővel eltűnnek a csecsemőkori hemangiómák, de vannak esetetek, amikor a bőrgyógyászok mégis kezelést javasolnak: ha a szem körül nőtt anyajegy gátolná a látásfejlődést, vagy ha a lágyéktáji éranyajegy begyullad és fájdalmat okoz" - folytatta Friedlander. A propanolol nevű hatóanyagról, melyet egyébként a magas vérnyomás kezelésére használnak, kiderült, hogy hatékonyan előzi meg és fejleszti vissza a hemangiómákat. A lehetséges mellékhatások miatt azonban a gyógyszer csak szoros ellenőrzés mellett alkalmazható.

Mielőbb bőrgyógyászhoz

Mérettől függően néhány arcon lévő anyajegy hegesen gyógyulhat, vagy miután eltűnik, az eredeti helyen megereszkedhet a bőr. Épp ezért fontos, hogy az anyajegyek kialakulásakor a szülők mielőbb keressenek fel bőrgyógyászt, hogy amennyiben szükséges, mielőbb elkezdhessék a kezelést. Néhány esetben a nagyméretű hemangiómák egy PHACES-szindróma (angol betűszó, az érintett szervek angol megfelelőjének első betűjéből) részeként fejlődnek ki, melyben az anyajegyekhez szív-, szem-, érrendszeri és agyi elváltozások társulnak.
A tűzfoltok, melyek idővel sötétebbé és vastagabbá válhatnak, szintén pszichés és lelki zavarok forrásai lehetnek. Típusosan a gyerekek arcán jelentkeznek, és nem tűnnek el maguktól. A kis fekete anyajegyek néhány százaléka melanómává fajulhat (veszélyes, rosszindulatú daganattípus). Vannak fehér anyajegyek is, melyek nagy általánosságban ártalmatlanok (kivéve, ha pingmentálódnak, elszíneződnek), és sokkal ritkábbak, mint a piros változatok.
A bőrgyógyászoknak az anyajegyek kezelésére számos módszer áll a rendelkezésükre, az anyajegy típusától függően használhatnak szteroidokat, helyi kezeléseket, szájon át alkalmazható gyógyszereket, sebészeti módszereket vagy a lézertechnikát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések