Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mozgásfejlesztés tánccal - nincs is ennél egyszerűbb!

Szerző: Biczó Gabriella

2020. július 6.

Forrás: babaszoba.hu

Mozgásfejlesztés alatt, főként a kicsiknél nem kell bonyolult dologokra gondolnunk. De érdemes a közös játék, a sok szabad mozgás, éneklés mellett tudatosan becsempészni a mindennapokba a táncos mozgást.

Mozgásfejlesztés tánccal (fotó: Getty Images)
A tánc az egyik legösszetettebb cselekvés, hiszen egyidejűleg mozgatja meg a tapintás érzékelést, a hallást, a testérzetet, a vizuális képességeket és dolgoztatja meg az izmokat. A tánc elsősorban közösségi tevékenység - miközben táncolunk, összekapcsolódunk másokkal, non-verbális kommunikációra, érzelmi bevonódásra van szükség hozzá. Mindezek mellett alkalmazkodóképességet igényel, térbeli és időbeli koncentrálást. A ritmus, dallam elengedhetetlenül fontos a táncos mozgáshoz, ez pedig a ritmusérzékre és az egyensúlyérzékre van jótékony hatással.
Az egészen pici babáknál ma már tudjuk, hogy ha csak a fizikai szükségleteik vannak kielégítve, de az érzelmiek nem - nem beszélnek hozzájuk, nem játszanak velük, nem énekelnek nekik, nincs testi kontaktus -, akkor bizony az kedvezőtlenül hat az agyfejlődésükre, az érzelmi világukra vagy a beszédfejlődésükre.
Nem kell bonyolult dologra gondolnunk, amikor táncolni, mozogni szeretnénk a babánkkal: a mondókák megnyugtatják a csecsemőket, a tapsoltatókat, táncoltatókat már pár hónapos babák is szeretik és igénylik. Ezek egyszerű mozgások, ismétlődő, egyszerű szöveggel kísértek. De már ilyen piciknél is jótékonyan hat a kéz-láb koordinációra.
Ezután, amikor a baba már stabilan ül, következhetnek az ölbeli mozgásos játékok, a höcögtetők. Itt a tapintásnak nagy szerepe van: a tenyérnek, az arc érintésének. Egyszerre vidítja fel, nevetteti meg és nyugtatja meg a babákat. Ezek a höcögtetők még az óvodásoknál is jelen lehetnek, mint első kis történeket, mesék. Ide sorolhatók az ujjkiszámolók, vagy arcuk egy-egy meghatározott pontjának felismerésére, érintésére szolgáló mondókák.
Ezekben a tevékenységekben megjelenik a mozgás, a ringatás, az érintés, az ugrálás. Mindezek fejlesztik az éppen aktuális nagymozgást, a mászást, a járást, az ugrálást, a futást vagy a csúszást. Ahogy változik a mozgás és növekszik a kisgyermek, a mozgások, táncok ritmusa, tempója is változik, sőt megjelenik az irányok felismerése is. A ritmusérzék és az egyensúly együttesen, egymással szoros kapcsolatban tud fejlődni.
Nagyobbacskáknál már bevezethetők a kör- és páros táncok is, elsősorban játékos formában, szabadon. Ezek a táncos játékok a forgásokat fejlesztik és az egymás kezének fogásával, érintésével még a finommotorikát is megdolgozza.
A tánc egyszerre ösztönös és szabad mozgás, ugyanakkor tudatosít is számos dolgot, elsősorban a testünkkel kapcsolatban. Ilyen például a távolság felismerése: milyen messze vagyok a másik táncolótól. Fejleszti az együttműködést, hiszen e nélkül nem létezik közös tánc. Jótékonyan hat a téri orientációra is, hiszen például egy körtáncban tartanunk kell a távolságot, a tér éppen kialakult, megváltozott helyzetét. Az énekes-táncos játékokban már benne van a szerepjáték, a társakkal való cselekvés lehetősége is.
További tippek:
(forrás: Zenés-táncos mozgásfejlesztés Összeállította: Antal László. NYME Savaria Egyetemi Központ)
Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!

Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év
Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű
Pampers pelenka
Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka
Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig - 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)
Játékszabályzat

CSATLAKOZOK


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák