Baba

Mosó Masa babázik

A dédi még fazékban főzte ki a pelusokat, a nagyi keverőtárcsás mosógéppel küzdött a réklik fehérségéért, neked már itt az automata mosógép. Sokkal könnyebb a dolgod, de néhány tippel azért tudunk segíteni.
2011. Október 31.

A te babakori képedről fehér pólyába, halvány rózsaszín réklibe, vasalt vászoningbe öltöztetett csecsemő pillogat ebbe a szép új világba. Ma már más a divat, többnyire kényelmes, színes holmikban „járnak” a pici csecsemők is, szinte úgy néznek ki, mint egy kis felnőtt. A hipózás, főzés ideje lejárt, de a higiéniára azért figyelnünk kell ma is.

Kíméletes mosószer

A baba bőrével érintkező alsóruhákat a kezdeti időkben érdemes külön mosni, ha egyébként „hagyományos” mosószert használsz. A pici bőre érzékeny lehet ezekre az anyagokra, jobb, ha mosódiót, mosószódát, mosószappant, bio mosószert vagy érzékeny bőrűek számára kifejlesztett illatmentes mosószert adagolsz a mosógépbe.

Már lehet kapni bió, öko folttisztítókat is, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Nem bombázod vegyszerrel velük a gyermeked bőrét. Van szappan és flakonos (kefefejű) verzió is. Akármelyiket választod, a dörzsölést nem úszod meg.

Az sem baj, ha a család összes ruháját ezekkel az alternatív szerekkel tisztítod, hiszen mindenki jobban jár, ha kevesebb vegyszerrel érintkezik a bőre. Az öblítőszer használatával jobb, ha felhagysz, az újszülött erre is érzékeny. Ráadásul finom orrát bánthatják az erős illatok, akár a saját ruháján, akár a tiéden érzi. Puhább lesz a ruhátok öblítőszer nélkül is, ha pár csepp ecetet cseppentesz a mosógép öblítőszer-tartályába. Ne aggódj, az ecetszag szárításnál nyomtalanul elillan.

Főzés helyett

A tökéletes tisztaság eléréséhez elég 60 fokon mosni a babaruhát, biztos lehetsz abban, hogy a kórokozók nem élik túl, ha tartósan ezen a hőmérsékleten lötykölődnek. Ha orvosi javaslatra további fertőtlenítésre lenne szükség, például ha szájpenész, atkás fertőzés vagy más élősködő mutatható ki valamelyik családtagnál, vasalással adhatod meg a kegyelemdöfést a legkitartóbb baktériumoknak, gombáknak, élősködőknek.

Az ecet is jól fertőtlenít, és természetes szer, tehát nem terheled a kicsi szervezetét kemikáliával.AZ ecetet használhatod áztatáskor is, hogy ne szaporodjanak el a bacik a folttisztítós lében, és az öblítőként is jó szolgálatot tesz.

Hogy a szín szín maradjon

Jó, ha tudod, a javasolt hatvan fokon még a megbízhatónak tűnő textíliák is ereszthetik a színüket. Ha van türelmed, és elegen vagytok ahhoz, hogy összegyűljön bizonyos színekből egy-egy adag ruha, jó megoldás a válogatás. A legtöbb családban legföljebb a fehér, fekete és színes kupacot lehet elkülöníteni, ami magában rejti azt a veszélyt, hogy a színes ruhák közül valamelyik megfogja társait. A kockázat fokozódik, ha egy-egy kialvatlan éjszaka után a gyerek piros zokniját véletlenül összefogod a fehérneművel, így apa kénytelen rózsaszín zokniban teniszezni (a szintén rózsaszín alsónadrágját meg sem merem említeni…).

A baleseten segíthet valamennyit, ha oxigénes (nem klóros!) fehérítővel kimosod (előtte beáztatod) az érintett ruhákat, de van, amikor ez is csődöt mond. Fontos, hogy az elszíneződött ruhát semmiképp ne mosd újra magas hőfokon, mert így csak rögzíted benne a nem kívánt festéket! Megelőzésképpen használhatsz színfogó kendőt, amit magába gyűjti az „elszabadult” ruhafestéket, sőt a szennyeződés egy részét is.

Forrás: Kismama magazin