Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mosható pelenka: a tévhitek nyomában

Szerző: Kiss Virág

2015. október 5. | Frissítve: 2018. május 4.

Forrás: babaszoba.hu

Mosható pelenkát használni csak a rasztahajú, hippi "ősanyáknak" jut eszébe - legalábbis valami ilyesféle tévhit él az ellendrukkerek fejében.

Mert anyáink és nagyanyáink még kézzel mostak, főzték a tetrát, bezzeg milyen könnyű a mostani gyerekekkel, mert csak leveszed róluk az eldobhatót, és gond egy szál se. Vagy mégsem ilyen egyszerű a jelenség? És mi a helyzet azzal a rengeteg szeméttel? És a pénztárcáddal? Vajon miért lesznek egyre népszerűbbek és népszerűbbek a mosható pelusok?
Mosható pelenkát használni csak a rasztahajú, hippi "ősanyáknak" jut eszébe - legalábbis valami ilyesféle tévhit él az ellendrukkerek fejében, akik között tartja magát az a téveszme is, hogy ebbe a trendi babaholmiba nem is éri meg beruházni, mert a mosással, a mosógép amortizációjával számolva ezerszer gazdaságosabb az eldobható pelenkák mellett voksolni, ha újszülött érkezik a családba.
Mindenkinek szíve-joga egyik vagy másik pelenkás megoldás mellett dönteni, de az alábbiakban egy gyors kalkulációval annak igyekeztünk utánajárni, hogy a moshatózás (ahogy az anyukák emlegetik) tényleg olyan horribilis kiadás-e az eldobhatóhoz képest. Ezt a következtetést a többség ugyanis akkor vonja le, amikor szembesül azzal, hogy a moshatós indulócsomag 40-50-60 ezer forint körül kapható, ami látszólag talán nem térül meg. Lássuk!

Budapest és vidék viszonylatában

Adott két átlagos anyuka, Kiss-Nagy Magdolna és Haulik Beatrix, aki színt vallott kérésünkre kiadásairól, és egy, a moshatózással kapcsolatos, minden szóba jövő paramétert figyelembe vevő kalkulátor segítségével számolta ki, mennyibe is kerül az általa választott mosható "üzemmód", szemben egy középáras, eldobhatós "meneteléssel", 3 éves időtartamban.

Pelusválasztás: az elsődleges szempont a kicsi egészsége

Az alábbi adatok két háztartás adatait tartalmazzák. A soroknál az első érték egy miskolctapolcai háztartás adata, a második pedig egy budapesti, IV. kerületi háztartás adata!
Víz köbméterenkénti ára (Ft/m3): 500, 234
Villamos energia ára (Ft/kWh): 50, 30
Csatornadíj egy köbméter vízre (Ft/m3): (nincs), 387
Egy mosás során elfogyasztott víz (L): 70, 39
Mosógép fogyasztása egy mosás során (kWh) 1,3, 0,77
Hány naponta mosod a pelusokat? 4, 2
Hány gyerekkel számolsz? 1, 1
Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3, 3
Mosható pelenkákra kiadott pénz (Ft): 70.000, 58.000
Papírtekercsre, pelusmosáshoz használt mosószerekre évente kiadott pénz (Ft): 15.000, 22.000
Egy mosás nagyjából ennyibe kerül (Ft): 85, 24,22
A megadott számú gyerekekre eső moshatózás költsége (Ft): 138.269, 137.260
Eldobhatós pelenkával számolva ugyanez, három évre (Ft): 320.400, 313.992

Meglepődtél? Mi igen!

Az adatok közel sem nevezhetők reprezentatívnak, mégis látványos a különbség: a rögtönzött, aktuális rezsiköltséggel végzett kalkulációik szerint ugyanis 2-3-szor többe kerülnek egy családnak az eldobható pelusok (és az eldobható pelenkáknál kalkulálhattunk volna még magasabb összeggel), és itt még az esetlegesen megemelkedett szemétdíjjal nem is számoltunk. Ráadásul - ahogy a fenti adatokból is látszik - a mosható pelenkázás nem is jelent extra nagy macerát, hiszen mindössze két-három-négynaponta kell egy plusz mosással számolni, a gyermekek mellett amúgy is gyakori mosógépindítások mellé. A számokból világos az is, hogy egy "eco" mosógép valóban mérsékli a mosás költségeit.

Mosható pelenka

Valamit tehát mégiscsak csak tud az a sok anyuka, aki az utóbbi években belevetette magát a környezetbarát gyereknevelésbe, és nekik hála, itthon is reneszánszukat élik a mosható pelusok. Azokban a háztartásokban pedig, ahol környezetbarát módon bekkelik ki a szülők, míg szobatiszta nem lesz gyermekük, 500-800 kg veszélyes hulladéktól kímélik meg a Földet. Nyomós érv ez is, ha szereti az ember minimálisra zsugorítani az ökológiai lábnyomát.
Azoknak is érdemes egy próbát tenniük, akiket a dolog körülményessége tartott eddig vissza, hiszen maximum addig lehet ilyennek titulálni a moshatózást, míg meg nem találja az ember a megfelelő kombinációt (akárcsak az eldobható esetében). Egy szett pelus az esetek többségében a tesót is kiszolgálja, nem egy gyártó árulja termékeit testvérgaranciával.
Kapcsolódó cikkeink mosható pelenka témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések