Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mosás vegyszerek nélkül? - Olcsó és egészséges

Szerző: Nagy Réka

2011. július 26. | Frissítve: 2015. december 3.

Forrás: babaszoba.hu

A bőrünk testünk legnagyobb szerve, egyben a legnagyobb felület, amelyen keresztül felszívódhatnak különböző anyagok. Nem mindegy tehát, hogy mivel érintkezünk nap mint nap. S főleg nagyon nem mindegy, hogy mivel érintkezik a kisbabánk bőre.


A reklámok makulátlan, patyolattiszta, öblítőillatú világa bizony becsapós. Habos virágillatot árasztó Petikék és Julcsikák ugrálnak az oviban, ölelgetik boldog édesanyjuk nyakát, aki a foltok legyőzésének királynője.

Fehérítő hatás, alpesi formula, óceánok hullámai...
Pedig sokkal környezetkímélőbben, a szervezetet és a bőrt kevésbé terhelő módon, és nem utolsósorban olcsóbb megoldással is elérhető a tökéletes tisztáság.

Mosódió

A kíméletes mosás alapja a mosódió (katt a képre!).
Kilóját nagyjából 3000 forintért szerezhetjük be, és egy kiló megközelítőleg kilenc (!!!) hónapig elég.
Egy mosáshoz 4-5 szem diót kell használnunk, de ez a 4-5 szem többször, nagyjából háromszor is felhasználható. Úgy tudjuk megállapítani, jó-e még a dió a következő mosáshoz, hogy megnézzük, mennyire fényes a héja. Ha már nagyon matt, sajnos kilehelte a lelkét... (De ne dobjuk ki, mert ha 10 szemet felfőzünk 2 liter vízben, kiváló felmosóvizet kapunk.) A mosódiótól a ruhák finom puhák lesznek, így öblítőre nincs is szükségünk. Sokszor éri az a vád a mosódiót, hogy undok szürkévé teszi a ruhákat. Ez sajnos részben igaz, viszont könnyen orvosolható, elég, ha a mosásokhoz teszünk pár (1-3) evőkanál mosószódát.

Komolyabb foltokra: Nátrium perkarbonát

Felmerül persze a kérdés, hogy mi lesz a komolyabb foltokkal, a pelenkabalesetek szerencsétlen áldozataival, a hozzátáplálás elnyűtt partedlijeivel. Szerencsére a tudomány itt sem áll meg, mert ekkor bevethetjük a nátrium-perkarbonátot.

Katt a képre!


Ha mosószóda helyett ezt adjuk a mosáshoz (1-3 teáskanál), a legmakacsabb foltok is felteszik a kezüket, és önként távoznak.

Van még egy csodafegyver, amelyet komoly foltokra ajánlanak, de még nem próbáltam, ez az epeszappan...

Katt az epeszappanra!


Nagyon bizarrul hangzik, de állítólag amennyire bizarr, annyira hatásos.

Natúr illatosítás

Kérdés lehet még az öblítés, illetve a ruhák illata. A napon száradt friss ruhánál, mondjuk, finomabb illat nincs, de persze télen ez az opció eleve nem kerülhet szóba. Akinek mindenképpen hiányzik valami illat, kísérletezhet pár csepp illóolajjal, esetleg a viszonylag drága mosóparfümmel. De egy biztos, az illat csak a külvilágnak a szól, a kisbabánknak például biztosan a mi illatunk lesz a legfinomabb, kár becsapni az érzékszerveit.
A receptek mind kipróbáltak, saját családi vegykonyhánkban kísérleteztem ki őket.

Lelőhelyek:

Mosódió: Több helyen is rendelhető online, érdemes összehasonlítani az árakat. A legjobb árat eddig a Szabolcska Mihály utcai HoldBoltban találtam.
Mosószóda: Ha elhatározzuk magunkat, érdemes nagyobb kiszerelésben gondolkodnunk, főleg mert nagyon sokrétű anyag, a mosáson kívül még számtalan dologra tudjuk használni a háztartásban. 25 kilós kiszerelésben szokták árulni, így nagyjából 240 forintra jön ki kilója. Ha csak kipróbálni szeretnéd, akkor szintén a HoldBoltban leltem fel eddig a legjobb árat. Két kiló három-négy hónapra elég.
Nátrium-perkarbonát: Az egyik legnagyobb drogéria-üzletláncban igen jó áron kapható. 700 forint körüli összeg, és a mennyiség nagyjából 3 hónapra elegendő.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bevált altatási technikák: tippek anyáktól

Amíg nem vágunk bele, azt gondolhatnánk, hogy a világ legegyszerűbb dolga egy baba elaltatása. A valóságban ez egy igazi kihívás, és több lehetséges út is van: teheted együtt vagy egyedül, cicin vagy cumival.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések