Baba

Mivel tápláljuk a gyermeket?

A csecsemő elválasztása és fokozatos hozzászoktatása a "felnőtt" ételekhez hosszú, komoly odafigyelést igényló folyamat. Milyen lépésekben célszerű haladni?
2003. Február 24.

A legjobb a saját készítésű, friss étel.

Állag: Olyan állagú ételt adjunk, amivel szerencsésen megbirkózik. Normális dolog, ha alkalmanként emésztetlen ételmaradékot találunk a gyermek pelenkájában, de ha ez rendszeres, akkor térjünk vissza egy kis időre még a pépes ételekhez. A gyermek étele legyen nedvdús és könnyen nyelhető. Az áttört, pépes, vagdalt ételt felengedhetjük forralt vízzel, anyatejjel, tápszerrel, az étel levével (ha nincs megsózva), gyümölcslével vagy joghurttal (hat hónapos kortól).

Hőfok: Az ételt mindig hűtsük langyosra.

Új ételhez szoktatás: Minden egyes új étellel külön kínáljuk meg a gyermeket, és hagyjunk ki egy napot, mielőtt újra adnánk neki belőle, hogy lássuk, mint reagál rá. Amennyiben hasmenést, rosszullétet, kiütést okoz, jó néhány napig ne kínáljuk vele újra.

Ízesítés: Ne használjunk fűszert, a só károsíthatja a fiatal vesét, és a gyermek egyébként is az enyhe ízeket kedveli.

Ami kerülendő: Legalább négy hónapos korig kerüljünk mindent, ami sós, magas zsírtartalmú vagy erősen fűszerezett, tehát nem ajánlatos a szalámi, szalonna, sózott hal, sűrített tej és tejszín. Mézet legalább egyéves koráig ne adjunk a gyermeknek.

4-6 hónap között

Állag: Adjunk félfolyós, csomómentes pürét.

Elkészítés:

  • gondosan hámozzunk,
  • vágjuk ki a csutkát és a szárat,
  • főzzük az ételt pépesre vagy törjük át szitán. Adhatunk borsót, tököt, jól megfőzött zöldbabot.

6-8 hónap között

Állag: Az ételeket vagdalva vagy őrölve, folyadék, vagy joghurt hozzáadásával. Kínáljuk a gyermeket nyers zöldségdarabkákkal.

Gyümölcs/főzelék elkészítése:

  • gondosan hámozzunk,
  • dobjuk el a csutkát,
  • törjük át vagy őröljük.

Hús/hal elkészítése:

  • vágjuk le a zsírt, bőrt,
  • grillezzük vagy főzzük,
  • csontozzuk ki gondosan,
  • vagdaljuk apróra.

Egyéb adható ételek: máj, sajt, túró, főtt tojás, gabonaneműek, paszternák, karalábé, tök, cékla, paradicsom, édes kukorica, szárított sárgabarack áztatva.

Ami kerülendő: keksz, sütemény, fagylalt, édes tészta, zsírban sült ételek.

8-9 hónaposnak

Állag: Szoktassuk a gyermeket a darabosabb ételekhez. Sokféle ennivalót adjunk a gyermek kezébe.

Gyümölcs/főzelék elkészítése:

  • gondosan hámozzuk,
  • dobjuk el a csutkát, szárakat,
  • ha nyers, szeljük hosszú darabokra vagy reszeljük,
  • ha főtt, vágjuk össze vagy törjük át, de hagyjunk benne darabokat.

Hús/hal elkészítése:

  • vágjuk le a zsírt,
  • süssük roston, pároljuk
  • vagy főzzük vízben, darabosra vagdaljuk

Egyéb alkalmas ételek: pirítós, vörös hús, házilag készült étel

10-12 hónaposnak

Állag: A gyermek már úgyszólván mindent eszik, amit a család, csak fel kell neki vágni harapásnyi falatokra. Változatlanul kerüljük a főzésnél a sót.

Főzelék/gyümölcs elkészítése:

  • gondosan hámozzuk,
  • dobjuk el a csutkát, szárakat,
  • főzzük gőzben.

Egyéb alkalmas ételek: sertéshús (ha jól meg van főzve), erősebb ízű zöldségek, pl. káposzta, zöldpaprika, paradicsom (a héját húzzák le).

Ami kerülendő: fűszeres, zsíros vagy sós ételek, cukros ételek, gyümölcsszörpök.

VI.évf./2.sz.

Forrás: Baba Magazin