Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől van kemény csomó a baba mellében?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 23.

Forrás: babaszoba.hu

Gyakori, hogy a kisbaba mellében, általában a bimbó alatti területen kemény csomó tapintható ki. Mi lehet az oka és kell-e aggódni miatta?

Mitől van kemény csomó a baba mellében? (fotó: Getty Images)
Az újszülöttek mellében gyakran tapintható ki kemény csomó, duzzanat. Előfordulhat csak az egyik mellnél, de akár mindkettőben is. Fiúknál és lányoknál egyaránt megjelenhet. Összeszedtük, hogy milyen okok állhatnak a jelenség mögött és arra is válaszolunk, hogy kell-e aggóni miatta.

Az anya hormonális változásai

Terhesség alatt megnő az ösztrogén hormon szintje, amely átjuthat a magzathoz is. A hormon hatása a születés után is fennmaradhat, ez okozza a baba mellének duzzanatát. Az anyai megnövekedett prolaktin hormon, amely lehetővé teszi a tejtermelést, szintén átjuthat a babába, ez okozhatja a baba mellében a csomókat. A prolaktin hormon hatására még az is előfordulhat, hogy az újszülött az előtejhez hasonló kevés tejet is termel, ezt boszorkánytejnek nevezzük. A csecsemők mell megnagyobbodásának leggyakoribb oka az anyai hormonokban keresendő. Tanulmányok szerint a jelenség igen gyakori: a csecsemők közel 70 százalékánál tapasztalható bizonyos mértékű mellnagyobbodás. A jelenség bármennyire is ijesztő, semmilyen tennivaló nincs vele, ahogy a baba szervezetéből távoznak az anyai hormonok (általában a megszületést követő 2 hétben), úgy szűnik meg a jelenség.

Izolált korai telarche

Vagyis korai emlőnövekedés. Az emlőbimbó kiemelkedése optimális esetben a lányoknál 7-8 éves korban kezdődhet meg, korai telarche esetében ez sokkal korábban 2-4 éves korban jelentkezik. A kisgyermekeknél általában úgy nevezett izolált korai telache tapasztalható, ami azt jelenti, hogy a pubertásnak semmilyen egyéb jele nem tapasztalható.
Az elszigetelt korai thelarche általában az anyai hormonok miatt következik be, esetleg túlzott ösztrogén érzékenység miatt. Néhány ritka esetben oka lehet petefészek-ciszta vagy túl korai pubertás.

Gyógyszerek

Ha az anya terhesség alatt bizonyos gyógyszereket szed, az a hormonok szintjének megugrását okozhatja. Ezek a hormonok átjuthatnak a magzatba és csomók kialakulásához vezethetnek az újszülött mellében.

Fertőzések és rendellenességek

Ritka esetekben a fertőzések és rendellenességek is okozhatnak a csecsemő mellében elváltozásokat, csomókat vagy duzzanatot, ilyenek lehetnek endokrin eredetű rendellenességek, ritkán központi idegrendszeri vagy genetikai rendellenességek is állhatnak a háttérben.
Bizonyos fertőzések is okozhatnak mellduzzanatot a babánál, a Staphylococcus és a Streptococcus baktériumok állhatnak a háttérben. A bakteriális fertőzésnek egyéb jelei is megmutatkoznak, például láz, nyűgösség, letargia.

Veleszületett rendellenességek

Veleszületett deformitások is okozhatnak mellbimbó eltéréseket vagy mell megnagyobbodást. Ritka esetekben a csecsemő jóindulatú melldaganattal vagy vaszkuláris deformációval születhet, amelyek szintén okozhatják a mell duzzanatát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a csomó, duzzanat a baba megszületését követő két héten túl is megmarad.
  • Ha folyamatosan növekednek a csomók.
  • Ha a duzzadt mellek vörösek.
  • Ha a megduzzadt mellben csomókat is észlelünk.
  • Ha gennyedzik a baba melle.
  • Ha a baba lázas, étvágytalan, nyűgös.

Mit ne tegyünk?

Ne nyomogassuk a baba mellét, mert fertőzést okozhatunk. A boszorkánytejjel ne csináljunk semmit, ne akarjuk kinyomni a baba melléből. Esetleg nedves, puha textillel letörölhetjük, de ennél többet ne tegyünk. Tartsuk mindig tisztán a baba mellbimbóját és környékét.
(Cikk forrása: momjunction.com)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák