Baba

Mitől lehet piros a baba arca?

Számos oka lehet annak, ha a kisbaba arca piros lesz, kivörösödik. A legtöbb ezek közül ártalmatlan, és gyorsan reagál a kezelésre.
2021. Február 17.
Miért lehet piros a baba arca? (Fotó: Getty Images)

Vannak babák, akiknek természetesen pirosabb lehet az arca. Vörösesebb lehet a baba arca akkor is, amikor sír vagy mosolyog, mert ilyenkor fokozottabb a terület vérellátása. Azonban ha hosszabb ideje vörös a kicsi arca, az utalhat egészségügyi problémára is írja a Medicalnewstoday.com.

Milyen okai lehetnek az arc kipirosodásának?

Ötödik betegség

Az ötödik betegség, más néven eritema infekciózum vagy lepkehimlő, egy enyhe vírusfertőzés, amelyet a parovírus B19 nevű vírus okoz. Angol nyelvterületen a betegséget nevezik megpofozott arc szindrómának (slapped cheek syndrome) is. Néhány babánál később a mellkason vagy a nyakon is jelentkeznek kiütések, továbbá megfázásra emlékeztető tünetek is felléphetnek – mint az orrfolyás vagy a láz – amely gyakran néhány nappal a kiütés után jelentkezik.

A betegség általában magától gyógyul, a gyerekeknél rendszerint enyhe tüneteket okoz. (Néhány felnőttnél, illetve ha valaki nagyon beteg, súlyosabb tüneteket is okozhat, például hetekig tartó ízületi fájdalmat).

Kiütés a fogzástól

A baba arcán és állán a fogzás is okozhat kiütést, bőrpírt, ha a baba erősebben nyáladzik, és ettől kiszárad, irritálódik a bőre. Ez általában ártalmatlan jelenség, de ha nagyon kiszárad a baba bőre, kirepedezhet és vérezhet, ami növelheti a fertőzések kockázatát. A kiütés megelőzését segítheti, ha a baba arcáról letöröljük a nyálat, és enyhe hidratálókrémmel bekenjük.

Kirepedezett bőr

A baba bőre kiszáradhat, irritálódhat, kipirosodhat a száraz levegőtől és a hidegtől is. Ez hasonló a fogzási kiütéshez. A hidegnek jobban kitett bőrterületek hajlamosabbak a kipirosodásra, és az ekcémás vagy száraz bőrű babáknál is gyakoribb lehet a probléma. Ha kirepedezik a bőre, viszkető és fájdalmas érzetű lehet – a problémán segíthet, ha gyakran be van kenve hidratálókrémmel a baba bőre. Érdemes lehet párásítót is használni, ha túl száraz a lakás levegője.

Ekcéma

Az ekcéma száraz, pikkelyes foltokat okozhat a bőrön, de ez az állapot egy összetettebb probléma, amely a bőr gyulladásával járhat. A gyulladás bizonyos kiváltó tényezőkre reagálva történhet, mint például irritáló szappanok vagy bizonyos ételek.

Az arcon jelentkező ekcéma vörös vagy pikkelyes foltokhoz lehet hasonló. De a baba más testrészein is jelentkezhet. A súlyosabb ekcéma miatt a bőr nagyon száraz lehet, kirepedezhet és vérezhet. Az ekcéma kezelésével kapcsolatban kérjük ki a gyermekorvos, bőrgyógyász tanácsát, milyen készítményeket, krémeket szükséges használnunk.

Bőrfertőzés

Ha baktériumok vagy más kórokozók jutnak be a bőrbe és elszaporodnak, az kiválthat fertőzést. Ez általában akkor fordulhat elő, ha a baba bőrén van egy karcolás vagy sérülés, vagy ha száraz és kirepedezett a bőre. De bőrfertőzés időnként bármiféle magyarázat nélkül is megjelenhet.

A bőrfertőzés egy típusa a cellulitisz, amely a bőr mélyebb rétegeiben terjed, és erős vörösséget és duzzanatot okoz. Időnként a kiütés terjedésével vörös csíkok is megjelenhetnek. A fertőzés megjelenhet az arc mindkét oldalán, de valószínűbb, hogy csak az egyik oldalon alakul ki. Bőrfertőzés esetén gyermekorvoshoz kell fordulni, mert szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

Mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni, ha:

  • a kiütés kirepedezik és vérzik
  • fertőzés jeleit tapasztaljuk, mint például a vörös foltok, csíkok, a láz, a duzzanat, vagy a baba nagyon nyűgös
  • az ekcéma tünetei nem javulnak a kezelés után
  • nem tűnik el a kiütés, a bőrpír
  • a babánál kiütés jelentkezik sérülés vagy betegség után

A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha kivörösödik a baba arca, kérd ki a gyermekorvos véleményét!

Forrás: Medicalnewstoday.com