Baba

Mitől lehet lefogyni?

Ahogy szörfölsz a neten, mindenütt belebotlasz a laposhas-reklámokba, az ilyen volt - ilyen lett képekbe, a legváltozatosabb csodakúrákba. Közös jellegzetességük, hogy azt ígérik, elég csak bekapnod valamilyen szert, és már le is fogysz.
2013. Január 16.

A kérdésre persze nem létezik egyszerű válasz, hiszen az, hogy éppen milyen a testsúlyunk, nagyon sok tényezőtől függ egyszerre. Vegyük most sorra ezeket, te pedig akár fel is jegyezheted közben, neked melyik jelenti ezek közül a legnagyobb problémát, és melyik játssza a legkisebb szerepet.

1. Negatív energiamérleg

Ez röviden és velősen annyit jelent, hogy többet mozogsz, több energiát használsz el, mint amennyinek a pótlásáról evés-ivás útján gondoskodsz. Egyszerű képlet, sok ész nem kell hozzá, és működik is a gyakorlatban. A baj csak az, hogy szinte állandó éhségérzet jelentkezik, ezért különféle kiegészítő stratégiákat kell bevetned annak érdekében, hogy akkor se érezz éhséget, amikor amúgy farkaséhes vagy.

Ezek lehetnek gyógyszeres étvágycsökkentők, teaivás, koffein, figyelemelterelés, kinek mi válik be. Csakhogy a végtelenségig nem lehet csinálni. Előbb-utóbb a legtöbb fogyózónak elege lesz belőle.

2. Élénk anyagcsere

Ahogy az köztudott, testünk sejtekből épül fel, ezekben zajlik a tulajdonképpeni energiatermelés, egész pontosan a sejt energiaegységében, erőművében, a mitokondriumokban. Az, aki a nap folyamán sokat és változatosan mozog, használja az agyát, serkenti ezeknek a kis energiatermelő egységeknek a működését, vagyis az anyagcseréje nagyobb hatásfokon pörög, mint ha egész álló nap csak tespedne, unatkozna. Az aktivitás, a sport az adrenalinszintet is növeli, ezáltal segíti a sejt glükóztartalékainak felhasználását, majd ha ezek elfogytak, sorra kerülnek a zsírraktárak is.

Ezért, ha csak teheted, gyalogolj, lépcsőzz, fuss, tornázz, táncolj, ami csak jólesik! Az élénk anyagcsere nemcsak a fogyást és a tested optimális működését biztosítja, hanem azt is elősegíti, hogy egészséges maradj. Ezért létérdeked, hogy ezek a változások tartósak legyenek, szokásoddá váljanak.

3. Minőségi táplálkozás

Az első pont alapján úgy tűnhet, teljesen mindegy, mit eszel, a lényeg, hogy sokkal kevesebbet, mint most. Ez azonban óriási tévedés, és egyben a legtöbb visszaesés és fogyási kudarc oka. Sajnos a bennünket körülvevő élelmiszerek zöme alacsony vitamintartalmú, kevés bennük a hasznosítható, élő anyag, az enzim, az úgynevezett másodlagos növényi anyag (például polifenolok, rezveratrol). Ezért még ha jól is lakunk ezekkel az ételekkel, a jóllakottság nem valódi, csupán ideiglenes, testünk hamarosan ismét tápanyagokért kiabál, éhséget jelez.

Figyeld meg, hogy akkor, ha ügyelsz arra, hogy sok jó minőségű, nyers gyümölcsöt és zöldséget egyél, a tested is lényegesen jobb állapotba kerül, és nem fog folyton hiányt jelezni. Egyúttal fontos, hogy következetesen kerüld az olyan ételeket, amelyek a jó ízen kívül nem sok mást adnak, legfeljebb hizlalnak, (édesség)függővé tesznek.

4. Lelki stabilitás

Nagyon sokan vannak, akik azért nem tudnak lefogyni, mert az evés vigasztaló, örömszerző, szórakoztató, stresszoldó funkciót tölt be az életükben. Ha minden egyes étkezést, még a nassolásaidat is feljegyzed pár napig, kiegészítve azzal a megjegyzéssel, hogy valóban éhes voltál-e az evés időpontjában, valószínűleg magad is meg leszel lepve az eredményen. Az evési alkalmak jelentős részére puszta megszokásból, önvigasztalásként, sokszor jutalomként jelenik meg. Ennek persze nem kell így lennie! Foglald el magad értelmes, örömöt is biztosító tevékenységekkel, és ha másképp nem megy, segítséggel próbálj szabadulni a rossz szokásoktól.

5. Gyomorszűkítő műtét

Egyre többen vannak, akik végső elkeseredésükben egyszerűen kisebbre szabatják a tartályt, amelybe az ennivalót leküldik. A gyomorszűkítő műtét eredménye az éhség hosszú távú csökkenése. Hasonló hatást némi akaraterővel magad is elérhetsz, ha fokozatosan, de következetesen csökkented az adagokat, így a gyomrodat ahhoz szoktatod, hogy már kevésbé feszülő állapotában is jelezzen jóllakottságot, ne csak akkor, amikor már dugig megtelt. Az egészséges étkezési szokások kialakításában segít a rendszeres étkezés és bizonyos szabályok betartása: evés közben csak az evéssel foglalkozás, lassú evés alapos rágással, kisebb tányérok használata, előre elhatározott adag elfogyasztása akkor is, ha a szemed még bőven ott tart, hogy enne…

A recepteket és a fogyás módszereit ebben a könyvben is megtalálod.