Baba

Mitől bababarát egy szülészet?

A bababarát szülészet kifejezés valójában olyan szülészeti ellátásra utal, ami támogatja a szoptatást. Magyarország már 1992-ben csatlakozott a WHO és az UNICEF által létrehozott bababarát kórház kezdeményezéshez.
2022. Március 21.
Mitől bababarát egy szülészet? (fotó: Getty Images)

A WHO és az UNICEF által éltere hívott bababarát kórház kezdeményezés célja, hogy a szülészeti intézmények szemléletét formálja. Maga a kifejezés leginkább arra a szülészeti gyakorlatra utal, amely támogatja a szoptatást. Magyarországon a minősítést a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság ítéli oda, de a koronavírus-járvány némileg felülírta az addig bevett gyakorlatot az elmúlt években.

A Bizottság az úgy nevezett Tíz lépés követelményeinek megvalósulása alapján ítéli oda a bababarát címet, olyan intézményeknek, amelyek a WHO és az UNICEF 10 pontos kritériumrendszerét legalább 80 százalékban teljesítik. A 10 pont legtöbbje a szoptatással kapcsolatos.

Melyek ezek a kritériumok?

1. Az intézmény írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal.

2. Minden egészségügyi dolgozó megfelelő gyakorlati felkészítést kap az irányelvek alkalmazásához.

3. Minden várandós anya tájékoztatást kap a szoptatás előnyeiről és módjáról.

4. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra, és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges.

5. Az anyáknak megmutatják, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.

6. Az újszülött csecsemőknek nem adnak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, csak akkor, ha orvosilag indokolt.

7. Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában (azaz a rooming-in).

8. Ösztönzik az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.

9. A szoptatott csecsemőnek nem adnak cumisüveget vagy cumit.

10. Támogatják a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat ezekhez irányítják.

A bababarát kórház kezdeményezést az hívta életre, hogy felismerték azt, hogy a szoptatás kimenetelére óriási hatással van, hogy mi történik a szülést követő első néhány napban a kórházakban. Kutatások sora bizonyította már, hogy ha a szülészeteken maximálisan támogatják az anyákat abban, hogy szoptatni tudjanak, akkor az a lehető legjobb életkezdést biztosítja az újszülött számára.

A kezdeményezés kiinduló pontja az, hogy az anya és a baba biológiai szükségleteit veszi figyelembe, megszünteti azokat a gyakorlatokat – szeparáció, időre szoptatás, cumi, tápszer, cukros víz adása a babának – amelyek nem segítik elő sem a kötődés kialakulását, sem a sikeres szoptatást. Teszi ezt úgy, hogy nemcsak engedi, hanem támogatja is ebben az anyákat, szakszerű és hatékony segítséggel.

Magyarország 1992-es csatlakozása után elsőként a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája kapta meg a bababarát kórház címet.

szoptatas.info szerint a hazai bababarát kórházak monitorozása és újra felmérése elmaradt az elmúlt években, mert a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság hosszú időn át átszervezés alatt állt (a honlapja jelenleg sem elérhető), ami miatt a Bababarát Kezdeményezéssel kapcsolatos koordinációs feladatainak sem tudott eleget tenni. 

Bababarát kórházak Magyarországon:

1. Szent László Kórház (Egyesített Szent István és Szent László Kórház)

2. Szent István Kórház

3. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

4. Magyar Imre Kórház – Ajka

5. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika – Debrecen

6. Szent Lukács Kórház – Dombóvár

7. Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet – Eger

8. Vaszary Kolos Kórház – Esztergom

9. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – Győr

10. Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

11. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház – Miskolc

12. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház

13. Almási Balogh Pál Kórház – Ózd

14. PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika – Pécs

15. Szent Lázár Megyei Kórház – Salgótarján

16. Siófoki Kórház

17. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház – Székesfehérvár

18. Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház ##8211## Rendelőintézet – Szolnok

19. Jávorszky Ödön Kórház – Vác

20. Zala Megyei Szent Rafael Kórház – Zalaegerszeg

(Cikk forrása: szoptatas.info, Emmi szakmai irányelv, Gyerecsak Egyesület)