Baba

Mitől alakulhat ki pelenkakiütés?

A pelenkakiütés a leggyakoribb újszülött és csecsemőkori bőrelváltozások közé tartozik, amely akár már egyhetes korban is megjelenhet. De mitől alakulhat ki? És mi a teendő vele?
2017. Szeptember 29.

Pelenkakiütés: a helyes pelenkázási szokásokkal is megelőzheted

A gyerekek többsége 2,5-3 éves korára éri el a szobatisztaságot, addig napjai jelentős részét pelenkában tölti. Számold ki: ez több mint 1000 nap! Nem mindegy hát, hogy ez a rendkívül hosszú időszak milyen módon, milyen komfortérzettel telik el.

A pelenkás korszak több szempontból is számtalan kihívás elé állítja a szülőket. Sokszor a megfelelő, gyermekednek ideális pelenkatípust is csak hosszas kísérletezés után találod meg. Ugyanilyen időigényes a pelenkázás körülötti teendők ellátása is. De a gondos odafigyelésre szükség van, mert a picik bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, s ha nem figyelünk oda eléggé, könnyen bőrproblémák alakulhatnak ki.

Veszélyek

A pelenka egy zárt, nedves környezetet teremt, ahol a pici bőre nem tud kellően szellőzni. Az állandó nedves és meleg környezet valamint a pelenka okozta dörzsölés káros hatással lehet a bőrre. Elsősorban azok a területek veszélyeztetettek, amelyekhez tartósan hozzáér a pelenka: ilyen a szeméremtest, a comb belső felszíne, a popsi és nagyajkak.

Ebben a zárt környezetben a baba vizelete és széklete együttesen ammóniát szabadít fel, amely a bőr ellenállóképességét csökkenti, annak irritációjához és pelenkakiütéshez vezethet.

A szülő számára mindenképpen figyelmeztető jel, ha a baba bőre rendellenesen piros, duzzadt és érzékeny. A bőrpír mellett az elszórtan vagy tömötten jelentkező apró göböcskék utalhatnak pelenkadermatitiszre, de súlyos esetben akár hámfosztottá is válhat a bőr.

A pelenkakiütésre egyéb tényezők is hajlamosíthatnak. Ilyen a hasmenés, az antibiotikum-használat és a tápszeres táplálás. Úgy tűnik, hogy az anyatej ebből a szempontból is védelmet nyújt a babáknak, hiszen az anyatejes babák székletének pH-ja alacsonyabb, mint a tápszeres babáké, így ritkábban jelentkezik náluk ez a bőrtünet.

Hogy óvhatod meg babád bőrét?

A pelenkadermatitisz bármelyik babánál kialakulhat, ugyanakkor érdemes pár óvintézkedést betartani, hogy csökkentsd ennek kockázatát:

1. Válassz megfelelő pelenkát és cseréld gyakran!

Fontos, hogy a gyermek korához és méretéhez passzoló pelenkát használj. A szoros pelus irritálhatja a bőrt. Ügyelj arra, hogy rendszeresen cserélj pelenkát a kicsin! Ha széklet, vizelet került a pelusba, mihamarabb cseréld le, de éjszaka is legalább egyszer válts pelenkát a babán.

2. Tartsd szárazon!

Hagyd, hogy kisbabád mindennap pelenka nélkül lehessen egy rövidebb időszakot. Ilyenkor szellőzhet a bőr, és már kialakult dermatitisz esetén is gyorsabb lesz a gyógyulás.

3. Ügyelj a popsi tisztaságára!

Pelenkacserekor langyos vízzel mosd le a bőrt, és gondosan itasd fel a felesleges nedvességet róla. Használhatsz illat-és színezékmentes popsitörlőt is, de ha megjelentek a pelenkakiütés tünetei, csak vizet és esetleg valamilyen semleges lemosót alkalmazz ehhez a művelethez!

4. Óvd a bőrét megfelelő popsivédő krémmel!

Ahhoz, hogy kisbabád elkerülje a pelenkadermatitiszt, meg kell akadályozni, hogy a vizelet és a széklet a bőrével érintkezhessen. Ehhez olyan popsivédő krémre lesz szükséged, amely védőréteget képez a nedvesség káros hatásával szemben, és a pici bőrének regenerációjában is segít. Kifejezeten babáknak kifejlesztett terméket célszerű használnod, amely tartósítószert, felesleges illat-és színezőanyagot sem tartalmaz. Ezek ugyanis allergizálhatják az érzékeny bőrt.

5. Kerüld a felesleges kozmetikumokat!

Ne használj habzó, illatosított és különféle allergizáló összetevőket tartalmazó készítményeket, amelyek tovább gyengíthetik bőrének védekezőképességét.

Súlyos pelenkakiütés vagy gombás felülfertőződés esetén speciális gyulladáscsökkentő készítményekre is szükség lehet, amelyet a gyermekorvos fog felírni babád számára.

Kapcsolódó anyagok: