Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit tud a női test?

Szerző: Sződy Judit

2011. július 16. | Frissítve: 2018. június 12.

Forrás: Kismama magazin

A női test működése a természet ritmusát követi, mint a fogyó és kerekedő hold. Érdemes jobban megismerned tested harmóniáját.

A női test nagyon különleges


A női nemi ciklus fő irányítói a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) hormonjai, ezek befolyásolják a nemi szervek működését és a "helyi" hormontermelést. Ezúttal csak működésük lényegéről írunk, valójában sokkal összetettebb a szerepük.A petefészek az ösztrogéneket és a progeszteront vagy sárgatesthormont termeli.
- Az ösztrogének felelősek a női nemi szervek fejlődéséért, valamint a nőies jelleg kialakulásáért. Később több területen is elősegítik a megtermékenyülést. Szeretkezés során például az oxitocin hatására érzékennyé teszik a méhizomzatot. Az oxitocin méhösszehúzódásokat kelt, így a női szervezet szinte beszippantja a hímivarsejteket. Az ösztrogének tovább fokozzák a méhkürt mirigysejtjeinek működését és a csillószőrök mozgását. Ezek a kis karocskák terelgetik jó útra (a méh felé) a petesejtet. Az ösztrogének felelősek a méhnyálkahártya megvastagodásáért is, így előkészítik a helyet a pete beágyazódásához. Ugyancsak ösztrogének hatására fejlődik ki a mellekben a tejmirigyek vezetékrendszere.
- A progeszteron tovább alakítja a méhnyálkahártyát, és véglegesen alkalmassá teszi a pete beágyazódására. Csökkenti a méh oxitocinérzékenységét, gátolja a várandósság alatt a méhösszehúzódásokat, vagyis segít a gyermek kihordásában. Progeszteron hatásra fejlődnek ki az emlőmirigyek.
- Az oxitocint az agyalapi mirigy termeli. Simaizom-összehúzó hatása szeretkezés, szülés és szoptatás idején érzékelhető legjobban. Elsősorban a méhizomzat és a tejmirigyeket körülölelő izmok összehúzódását váltja ki. Az oxitocin érzelmeket szabályozó hatásáról itt olvashatsz!

Amit jó, ha tudsz magadról!

Feljegyzéseinket grafikonszerűen megrajzolt ciklusfigyelő táblázatban, kockás lapon érdemes vezetni.
 • Mikor volt az első menstruáció?

 • Milyen hosszúak szoktak lenni a ciklusok, hány napig tart a vérzés?

 • Hány napos volt a legrövidebb és a leghosszabb ciklus?

 • Előfordult-e, hogy kimaradt a menstruáció, pedig nem voltál terhes? Kiderült-e, hogy mi okozta?

 • Mennyi az ébredési alaphőmérséklet a ciklus különböző napjain? Hogyan változik ez az érték éjszakázás, betegség vagy más rendkívüli esemény hatására? (Később szoptatás idején is érdemes ugyanezeket a megfigyeléseket elvégezni.)

 • Milyen állagú hüvelyváladékot észlelünk a hüvelybemenetnél? (A megfigyelést mindennap végezzük el, az első két ciklusban naponta háromszor.)

 • Milyen jellegzetes testi tünetek tapasztalhatók a ciklus különböző napjain? (Például: fejfájás, álmosság, álmatlanság, feszítő érzés vagy fájdalom az alhasban.)

 • Hogyan változik szexuális aktivitásunk a ciklus során? Vannak-e kívánósabb vagy éppen "hűvösebb" napok, amikor csak nehezen jövünk tűzbe?

 • Hogyan alakul testi és szellemi teljesítőképességünk a ciklus folyamán?

Gubanc a ciklusban

A havi vérzés nem mindig jelentkezik pontosan, a menstruációt fájdalom is kísérheti. Ezek a problémák sokszor szelíd gyógymóddal is orvosolhatók, ám mindig tisztázni kell, nem áll-e mögöttük valamilyen szervi eltérés. Sok esetben nincs gyógyítandó ok, a fájdalmak, kellemetlenségek enyhítésére a homeopátia megfelelő megoldást kínál.

Nézzünk néhány tünetet és a hozzá való szert:

 • Ha túlzott a vérbőség és görcsös jellegű fájdalmak jelentkeznek, a beteg túlérzékeny a fénnyel, zajjal, ízekkel szemben, és túl forrónak érzi a saját menstruációs vérét, a maszlagos nadragulya (Belladonna) az ajánlott szer.

 • A kamilla (Chamomilla) az ingerlékeny, túlérzékeny nőn segít, aki kifejezetten rosszul viseli a fájdalmat. A menzeszt gyakran zöldes színű hasmenés kíséri.

 • Későn jelentkező, gyenge menzesz esetén, mikor a havi vérzés alatt rekedtség is jelentkezik, a sárga jázmin (Gelsemium) a jó választás.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések