Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit tehetsz, hogy a baba ne húzza állandóan a hajadat?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 29.

Forrás: babaszoba.hu

A baba számára nagyon fontos a tapintás, hiszen kis kezeivel, ujjaival fedezi fel az őt körülvevő világot. Amint pedig megtanulja megragadni a dolgokat, bizony a hajadba is gyakran belekaphat.

A legtöbb baba különösen kedveli a hajat - legyen az a sajátja, vagy másé, sőt, akár a háziállat bundája is nagyon szimpatikus lehet a számára -, mert nagyon puha, és érdekes a textúrája. Azonban az a tény, hogy könnyen hozzá is férhet, arra késztetheti a kicsit, hogy húzza, rángassa, vagy rágja, amivel fájdalmat is tud okozni.
Bár kezdetben a babát még a kíváncsiság hajthatja, tudni akarja, hogy milyen a hajad tapintása, elég, ha egyszer azt tapasztalja, hogy valaki felkiált a hajhúzás miatt, és máris szórakoztató, ok-okozati játékká is válhat számára a dolog.
Mit tehetsz, hogy a baba ne húzza állandóan a hajadat? (Fotó: Getty Images)
A jó hír az, hogy a hajhúzgálás fázisa sem tart örökké a kisbabánál, de ha még előbb szeretnéd rávenni a gyermekedet, hogy ne húzza állandóan a hajadat, kipróbálhatsz néhány trükköt. A romper.com olyan tippeket ajánl, amivel át lehet irányítani a baba figyelmét, miközben megtanítod rá, hogy fájdalmas, ha húzza a hajadat.

Ajánlj alternatívát

A legegyszerűbb módja annak, hogy a baba abbahagyja a hajhúzást, ha mást ajánlasz neki helyette. Ha például szoptatás közben szokása húzni a hajadat, próbálkozz meg egy szoptatós nyaklánccal, vagy egy puha játékkal.

Maradj nyugodt

Ugyan a hajhúzásra természetes reakció a frusztráció, de ez nem hatékony módja annak, hogy a baba abbahagyja. Egy egyszerű, határozott, higgadt "Nem" sokkal jobb válasz lehet.

Magyarázd el az okot

Miután már elsajátítottad a technikáját, hogyan maradj nyugodt, azt is elmagyarázhatod a babádnak, hogy miért szeretnéd, ha nem húzná a hajadat. Bizonyos fokig egy kisbaba is meg tudja érteni, ha azt mondod neki, hogy "ez anyának fáj". Érdemes lehet még egy lépéssel továbbhaladni, és felajánlani valamilyen alternatív érintési formát, mint egy ölelés vagy az arc megsimogatása.

Próbáld elvonni a figyelmét

Ha a babádnál nem válik be az előző technika, a figyelemeltereléssel is megpróbálkozhatsz. Próbáld meg finoman elhúzni, elvenni a baba kezét a hajadból, és kezdj el énekelni egy dalt, mesélni egy történetet, vagy csak kérdezgetni őt, beszélni hozzá.

Fontos a következetesség

Természetesen nem feltétlenül fog egyik módszer sem azonnal működni, hiszen időbe telhet, amíg a baba leszokik az állandó hajhúzgálásról. A fontos az, hogy legyél következetes, és mindig mutasd ugyanazt a viselkedést, hogy a baba tudja, hogy neked nem annyira jó érzés, ha a hajadat húzza.
A cikk forrása: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések