Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

Szerző: Kaló Ágnes

2017. május 29. | Frissítve: 2022. január 6.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemő éretlen emésztőrendszerében gyakran rekednek meg a bélgázok, emiatt sokszor lehet nyűgös, nyugtalan a pici. Hogyan segíthetsz rajta? Gyermekorvost kérdeztünk az okokról és a teendőkről.

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

3-4 hetes kortól 3-4 hónapos korig a babák szinte mindegyikénél okoznak átmeneti panaszokat a bélgázok. Egyre több az allergiás pici is, ezért mind többen keresik fel a gyermekorvost bélrendszeri panaszokkal - mondja Dr. Nagy Ilona, a Medikids Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyásza.

Mitől lehet szeles a baba?

Amikor egy csecsemő sokat sír, vagy mohón szopik, nagyon sok levegőt nyel, amely a emésztőrendszerbe kerülve, a bélnedvekkel találkozva "felhabosodik". Ha pedig a bél egy-egy kanyarban megtörik, akkor ez a hab megreked, és feszíti a pocakot - ismerteti a doktornő.

Hogyan akadályozható meg, hogy levegő kerüljön az emésztőrendszerbe?

A megelőzésben a legfontosabb, hogy a baba ne tudjon sok levegőt nyelni - hangsúlyozza a szakorvos. Étkezéseknél a mohón szopó babákkal érdemes az első pár perc után egy kis pihenőt tartani, büfiztetni a picit, és csak utána folytatni az evést, ilyenkor már nem nyel olyan nagyokat a csecsemő. A cumisüvegből táplált babáknál figyelni kell arra, hogy az üvegből nehezen, lassan jöjjön a tej vagy a tápszer, a cumi vége pedig folyadékkal legyen tele, ne kerüljön bele levegő.
Evés után a lenyelt levegőtől büfizéssel szabadulhat meg a gyermek. Javasolt erre hosszabb időt, 20-25 percet szánni, ugyanis a büfizést is meg kell tanulniuk a kicsiknek. Ha a büfi nem akar kijönni, akkor a következő étkezés előtt jót tehet a pocakmasszázs és a tornáztatás, különösen a bicikliztetés, hiszen mocorgás közben könnyebben kiszabadulnak a gázok.
A sírás csökkentésében segíthet, ha észben tartjuk, hogy a babák alvása az első 25-30 percben még felületes, és könnyen felébrednek, ha ilyenkor lerakjuk őket a kiságyba. Érdemes kivárni, míg a pici eljut a mélyalvási szakaszba, és csak azután letenni, így jobban, hosszabban fog aludni.
Ha a fenti praktikák ellenére is nagyon szeles a baba, akkor patikában vásárolható készítményekkel (Espumisan, Infacol) segíthetünk rajta. Ezek a szerek csökkentik a folyadékok felületi feszültségét, ezáltal a habképződést is. Evés előtt vagy közben célszerű beadni belőlük az előírt adagot.

Szélcső: csak végső esetben!

Kézenfekvőnek tűnik szélcsövet használni a gázok távozásának megkönnyítésére, ám Dr. Nagy Ilona ezt csak végső esetben, alkalomszerűen javasolja. Sok baba kakiláskor, illetve a gázok távozásakor a többi izmával együtt azokat az izmokat is összehúzza, amelyeket az ürítéshez el kellene engednie. Ha túl sokszor használjuk a szélcsövet, akkor a csecsemő nem tudja megtanulni, hogyan irányítsa az izmait ürítéskor.

Emésztési zavar is lehet a gázképződés oka

Kínozhatja szélgörcs a babát akkor is, ha valamilyen emésztőrendszeri problémája van - figyelmeztet a gyermekgyógyász.
Az egyik leggyakoribb zavar a laktózintolerancia, vagyis a tejcukorérzékenység. Az anyatej nagyon sok tejcukrot tartalmaz, és ha a kicsi nem tudja megemészteni, a beleiben található bacilusok elkezdik erjeszteni, így gáz képződik. Ezen a problémán laktáz enzimet tartalmazó cseppekkel lehet segíteni.
Gondot okozhat a nem megfelelő bélflóra is, vagyis ha a laktobacilusok helyett a kólibaktériumok vannak túlsúlyban az emésztőrendszerben. Ez sokszor fordul elő császármetszéssel született babáknál, akiknél később fejlődik ki az egészséges bélflóra. Az ő tüneteiket a megfelelő probiotikumok csökkenthetik.
Egyre több kicsinél jelentkezik felszívódási zavar valamilyen táplálékallergia miatt. Az anyatejbe sok minden átmegy, így a leggyakoribb allergének: a tej, a tojás és az olajos magvak molekulái is, amelyek miatt az allergiás babánál emésztőrendszeri gyulladás alakul ki. Ez a bél legfelső rétegét irritálja, amely a tejcukor lebontásáért is felelős, ezért másodlagos tejcukorérzékenység jöhet létre. Ráadásul a pici az ételt se tudja megemészteni, amely így erjedésnek indul, miközben gázok keletkeznek.
Ha a szoptatott csecsemőnél felmerül az ételallergia lehetősége, akkor az anya 4-6 hétig tartó szigorú diétájával lehet kiszűrni az allergén forrását. Először a tejet és a tejtermékeket érdemes elhagyni, amelyek növényi készítményekkel helyettesíthetők. A diétát nagyon komolyan kell venni, ilyenkor a vásárolt élelmiszerek összetevőit is át kell böngészni, hogy véletlenül se fogyasszunk semmilyen tejszármazékot!
Ha a baba panaszai múlnak, akkor óvatosan vissza lehet vezetni az étrendbe a tejtermékeket. Ha a pici állapota ismét rosszra fordul, akkor 1 éves koráig teljesen ki kell iktatni az étrendből a tejet, a születésnap után pedig gasztroenterológiai vizsgálatra lesz szükség.
Ha tápszeres babánál merül fel allergia, akkor a gyermekorvos segíthet a megfelelő tápszer kiválasztásában.
Ahogy érik a bélrendszer, a csecsemőkori allergiák egy részét kinőhetik a babák. A tejallergiás kicsik 50-70%-ának egyéves korára megszűnnek a panaszai, és be lehet vezetni az étrendbe a tejtermékeket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések