Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit tehetsz bölcsőhalál ellen?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 26. | Frissítve: 2021. július 28.

Forrás: babaszoba.hu

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), vagy más néven bölcsőhalál az egy év alatti babákra jelent igazán komoly veszélyt. Jó pár dolog van, ami segíthet megelőzni a bajt.

A bölcsőhalál azért kapta ezt a nevet, mert rendszerint alvás közben csap le, a látszólag teljesen egészséges babákra is. Bár az oka ismeretlen, a kutatók hosszú évek óta próbálják megfejteni, mi idézheti elő. Ami a legijesztőbb, hogy még tünetei sincsenek, így nem kapnak a szülők semmilyen figyelmeztető jelzést arról, hogy megtörténhet a baj.
Egy harvardi kutatás szerint agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalálozások csaknem feléért.
De egyes kutatások szerint a baba neme is fontos tényező lehet, hiszen több fiú esik áldozatául a bölcsőhalálnak, mint lány. A bölcsőhalál kialakulásának a kockázatát a dohányzás is növeli. Éppen ezért nem véletlen, hogy azt ajánlják, a várandós kismama ne dohányozzon, de az újszülött csecsemő környékén se gyújtsanak rá a felnőttek.

Hogyan előzhető meg a bölcsőhalál?


  • Érdemes beszerezni egy légzésfigyelő eszközt, amely pontosan beállítható, hogy hány másodperces légzéskimaradást jelezzen sípoló hanggal.
  • Ne fektessük a kicsit a hasára, igyekezzünk inkább a hátán altatni a babát.
  • Használjunk a babaszobában párásítót, legyen körülbelül 40 százalékos a páratartalom.
  • Ne öltöztessük túl alváshoz a kicsit, ne legyen nagyon melege. Nagy paplant se terítsünk rá.
  • A nagy párnákat, óriási plüssöket is vegyük ki a kiságyból. Ezeket olyankor adjuk neki oda, amikor vele vagyunk, tudunk rá figyelni.
  • Tegyünk meg mindent az anyatejes táplálás érdekében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések