Baba

Mit tegyél, ha csecsemőd, kisgyermeked H1N1 influenzás lesz?

Lehet-e tovább szoptatni, ha az anya vagy babája influenzás lesz? Milyen tünetei vannak a H1N1-es, pandémiás influenzának? Hogyan kezeld a gyermeket? Mikor kell sürgősen orvost hívni? Erről olvashatsz cikkünkben.
2009. November 19.

Ha megbetegszik az anya vagy a kisgyermek H1N1-ben

Ha az anya lesz influenzás, akkor vegyen fel szájmaszkot a gyógyulásig! Már kapható olyan szájmaszk, amelyet átitattak vírusölő anyaggal, így a felültére tapadó kórokozókat meg is öli. A szoptatást nem szabad felfüggeszteni, mivel az anyatejjel nem jut át a vírus a csecsemőbe! Viszont az anyában a H1N1 vírus ellen termelődő ellenanyagok bekerülnek az anyatejbe, így a kisbaba szervezete időlegesen (!) védetté válik a fertőzéssel szemben, továbbá az anyatejben egyéb immunerősítő anyagok is vannak, amelyek védik a gyermeket mindenféle fertőzéstől.

Ha a csecsemő édesanyjától mégis elkapja a H1N1-es ívrust, akkor a szoptatás még fontosabb, hiszen a saját szervezetének még sok időbe telik előállítani a vírus legyőzéséhez szükséges ellenanyagokat, az édesanya azonban már termeli, így az anyatejjel átjuttatja azokat a csecsemő szervezetébe. Ugyanez a helyzet, ha az édesanya oltást kapott akár a szezonális, akár a H1N1, régebbi nevén sertésinfluenza ellen, mivel ellenanyagok akkor is vannak a szervezetében, amelyek ugyanúgy segítik a kisbabát abban, hogy minél előbb legyőzze a fertőzést. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az anyatej nem egyenlő az oltással – tehát ha egy éven felüli gyermek, akkor az ő védelme oltással érhető el.

A 6 hónap alatti kisbabánál láz esetén az igény szerinti szoptatásnál általában nincs szükség külön folyadékpótlásra, ha jó étvággyal szopik, és elegendő pisis pelenkája van. Ha a kisbaba étvágytalan, illetve nem pisil eleget, akkor a folyadékbevitel fokozása válhat szükségessé. Ezt mindenképpen meg kell próbálni anyatejjel megoldani, de ha azt nem fogadja el, akkor biztosítanod kell a baba folyadékpótlását forralt és visszahűtött vízzel. Ha a gyermeken a kiszáradás tüneteit észleled, azonnal konzultálj gyermekorvosoddal!

Egy 6-12 hónapos csecsemőnek körülbelül napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez, és ahhoz, hogy a szervezete ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt immunerősítő tápszert kapjon a pici, mert ennek összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez, és erősíti a baba szervezetét.

Az anyatejet semmiképpen ne tehéntejjel pótold! 1 éves kor alatt tilos tehéntejjel etetni a picit, sőt 2-3 éves korig nem is ajánlott a baba számára: megterheli a szervezetét, és immunerősítő anyagokat sem tartalmaz.

A H1N1 influenza tünetei

InfluenzaA betegség általában az influenza szokásos, jellegzetes tüneteivel jár, és az esetek többségében szövődmény nélkül, magától gyógyul. Hirtelen kezdődik, leggyakrabban észlelt tünetei a következők:

  • láz,
  • hidegrázás,
  • izomfájdalom,
  • fáradtság,
  • fejfájás

Ezenkívül megfigyeltek orrdugulást, orrfolyást, torokfájást, köhögést. Az új, H1N1 influenzánál gyakran megfigyeltek gyomor-bélrendszeri tüneteket, például hasmenést, hányingert, hányást.

A betegség lefolyási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Sajnos a tapasztalatok szerint az új H1N1 vírus a szezonális influenzához képest jóval gyakrabban okoz szövődményt gyermekeknél, és gyermekek között az új vírus halálos áldozatainak száma is magasabb volt például az Egyesült Államokban, mint a szezonális influenza esetén.

Kezelés

A legfontosabb teendő, hogy a beteg gyermek maradjon otthon, pihenjen, csillapítsuk a lázát, és fogyasszon bőven folyadékot. Tehát a csecsemőt kínáljuk jóval többször anyatejjel, ennek hiányában forralt és visszahűtött vízzel.

6 hónap feletti csecsemők esetén étvágytalanságra is számítanunk kell. Ebben a korban körülbelül 5-8 deciliternyi anyatej fogyasztása ajánlott, ennek hiányában a tápszernek lesz különös jelentősége. Előfordulhat, hogy a kisgyermek “szilárd” ételek helyett is inkább anyatejet vagy tápszert fogad el.

Amennyiben babánk nem fogadja el a tápértékben gazdag és folyadékpótlást is szolgáló anyatejet vagy tápszert sem, akkor meg kell próbálni a folyadékot forralt és visszahűtött vízzel, hígított zöldség vagy gyümölcslével, illetve gyümölcsteával pótolni. Ne adjunk neki cukrozott italokat, hiszen ezek csak tovább fokozzák az étvágytalanságot.

Lázas gyereket ne engedjünk közösségbe a láz elmúlása után még 1 napig! Sőt, egyes szakértők szerint a gyermekek a felnőtteknél hosszabb ideig fertőzőképesek – ezt figyelembe kell venni, mielőtt a gyógyult gyermeket visszaengedjük a bölcsődébe!

Lázcsillapítás

Mit tegyél, ha csecsemőd, kisgyermeked H1N1 influenzás lesz?

Csecsemőknél a lázcsillapítást beszéljük meg orvossal. Nagyobb babáknak többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szalicilát-tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek, mert ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Fontos tudni, hogy számos különböző fantázianevű (influenza tüneteinek enyhítését ígérő), recept nélkül kapható gyógyszer alapjában ugyanazt a paracetamolt tartalmazza, így túladagolás könnyen előfordulhat, hogy tudatlanságból gyógyszer túladagolás következik be – ami veszélyes!

Lázcsillapításról bővebben olvashat a Lázas állapot, lázcsillapítás című cikkünkben és a Betegségek rovatban.

Alkalmazható a gyógyszerek mellett vagy – ha a gyermek elfogadja – helyette is a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést a lázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráig rendszeresen elvégezni, hogy a gyermek valóban úgy menjen közösségbe, bölcsődébe, hogy már nem fertőz.

Hívj orvost!

TüdőgyulladásHa a láz, hidegrázás, izomfájdalom, fáradtság, fejfájás, köhögés, hasmenés, hányás rosszabbodik, vagy egyéb tünetek, mint nehézlégzés jelentkezik, akkor hívj orvost a gyermekhez. Gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság – hívja fel a figyelmet a H1N1 vírussal kapcsolatban az Infektológiai Szakmai Kollégium.

Ahogyan a felnőttekre, úgy a gyermekekre is igaz, hogy amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved, és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmény (például néhány napos láztalanság után újból jelentkező vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés) lép fel, akkor szintén ki kell hívni a házi gyermekorvost, riasztó esetben a mentőt, hiszen csak orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

A H1N1 influenza egyetlen hatékony megelőzési módja a védőoltás, amelyet 1 évesnél idősebb gyerekek megkaphatnak a gyermekorvosnál.

Az érdeklődők az ÁNTSZ telefonos ügyfélszolgálatán munkanapokon 8 és 16 óra között, munkaszüneti napokon 9 és 13 óra között a 06-80-204-217 ingyenes telefonszámon kaphatnak választ a H1N1 vírussal kapcsolatos kérdéseikre.

Felhasznált irodalom:

ÁNTSZ influenzajárvány elleni információi

Infektológiai Szakmai Kollégiumnak “Az új A(H1N1)v influenzával kapcsolatos klinikai megfigyelések és aktualizált terápiás ajánlása”

Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevele

Forrás: HáziPatika.com