Baba

Mit nevezünk a babánál szociális mosolynak?

A baba első mosolya felejthetetlen élmény a szülőnek és egyben egy fontos szociális és pszichológiai fejlődési szintugrás is.
2020. November 09.
Mit nevezünk a babánál szociális mosolynak? (fotó: Getty Images)

A baba már jóval megszületése előtt, az anyaméhben is mosolyog, de ezek a mosolyok még nem tudatosak, nem a környezetre adott reakciók. Az élet első heteiben a babák főként alvás közben grimaszolnak hasonlóan, mintha mosolyognának, ezek a szájmozgások sem kapcsolódnak még a környezetük eseményeihez. A baba második hetében már előfordul, hogy éber állapotában is mosolyszerű grimaszokat mutat, de még ezek sincsenek összefüggésben a környezetükkel. Azok a mosolyok, amelyek a környezet ingereire megkülönböztetés nélkül adnak egyfajta választ – például az anya odafordulása a baba felé felélénkülést vált ki belőle -, fokozatosan jelennek meg 1-2 hónapos kor között.

Az első igazi szociális mosoly, ami már választ jelent a környezetre, mások mosolyára és kiváltja mások mosolyát, 2,5-3 hónapos korban jelentkezik. Ennek az időbeliségnek köze van ahhoz, hogy a baba látása ekkora éri el azt a fókuszálási fejlődést, hogy képes legyen a környezet eseményeire reagálni.

A baba első szociális mosolyát sokszor a szülők arca váltja ki, hiszen a babák nagyon szeretik az emberi arcokat, erősen figyelik, fókuszálnak az anya arcára. Az arcokra való összpontosítás a baba érzelmi fejlődését is jelzi, azt a szükségét, hogy kapcsolatba kerüljön a szüleivel. A baba idegrendszere már képes arra ebben a korban, hogy tudatosan reagáljon a környezetére, első sorban a szüleire. Lassan azt is felfedezi, hogy az ő reakciója hatást vált ki a környezetéből is.

A szociális mosoly megjelenéséhez elengedhetetlenül szükséges a környezet visszacsatolása, az, hogy a felnőttek is visszamosolyogjanak a babára. Azaz a szociális mosoly megjelenéséhez szükséges a másokkal való kellemes, örömteli érzéseket kiváltó kapcsolódás.