Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit lehet szedni a szoptatás alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 10. | Frissítve: 2018. május 24.

Forrás: babaszoba.hu

Ma már számos szoptatásbarát gyógyszer létezik, így ha az anya megbetegszik, nem minden esetben kell, hogy feladja a szoptatást.

Az édesanya betegsége és gyógyszerszedése ma már nem kell, hogy a szoptatás végét jelentse! Ugyan a legtöbb gyártó a betegtájékoztatóban nem ajánlja készítményét szoptató anyáknak, ennek oka legtöbbször az, hogy így igyekeznek minden kockázati tényezőt kizárni.
Habár szoptató nőkön - érthető okok miatt - kevés gyógyszervizsgálatot végeznek, a tapasztalatok alapján ma már igen részletes adatok állnak a szakemberek rendelkezésére az orvosságokban található vegyi anyagokról, azok felszívódásáról, illetve anyatejbe való bejutásukról. Az interneten mi magunk is tájékozódhatunk - például az angol nyelvű e-lactancia oldalon -, ahol több adatbázis segíti az információhoz jutást.

Szoptatásbarát megoldás

A legtöbb betegség esetében elmondható, hogy van kíméletes, szoptatásbarát megoldás, tehát nincs szükség a baba hirtelen elválasztására, de arra sem, hogy az anya szenvedjen, mert nem mer gyógyszert szedni. Egy hőemelkedés miatt még nem feltétlen kell orvossághoz nyúlni, de semmiképpen nem szabad félvállról venni a gyógyulást, hiszen egy-egy kór súlyos szövődményekhez vezethet.

Bizonyos betegségeket pedig mindenképpen kezelni kell - ilyen például az asztma, az epilepszia, a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

Számos szoptatásbarát gyógyszer létezik, például fájdalomcsillapítót vagy antibiotikumot is szedhetünk, ha indokolt. A készítményekhez mellékelt betegtájékoztatóból, vagy orvostól, gyógyszerésztől megtudhatjuk, hogy egy adott hatóanyag átjut-e a méhlepényen, vagy bekerül-e az anyatejbe, illetve hogy milyen várható hatást gyakorol az anya szervezetére. A készítményeket mindig a betegtájékoztatóban leírt időben és módon alkalmazzuk!

Az alkoholtartalmú szerek helyett kérjük az alkoholmentes alternatívákat! A gyógynövényekkel is legyünk körültekintőek, hiszen léteznek közöttük olyanok, amelyek egyáltalán nem ajánlottak a szoptatás időszakában!

Az interneten magunk is tájékozódhatunk - például az e-lactancia oldalon - arról, milyen hatóanyagok biztonságosak, ha szoptatunk. S mindenképp kérdezzünk! Orvost, gyógyszerészt, védőnőt, szoptatási tanácsadót - ha bizonytalanok vagyunk, akár több szakembert is felkereshetünk.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések