Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni az RSV elleni védőoltásról?

Címkék:

RSV-oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 20.

Forrás: babaszoba.hu

Az RSV-fertőzés a leggyakoribb légúti kórokozó gyermekeknél. Az RSV 2-3 éves korukra csaknem az összes gyermeket megfertőzi. Létezik ellene védőoltás, amelyet havi gyakorisággal alkalmaznak.

Mit kell tudni az RSV elleni védőoltásról?

Az óriássejtes tüdpmegbetegedést okozó vírus neve a respiratory syncytial virus rövidítése. Általában a hidegebb évszakokban támad, ősztől tavaszig.
Az RSV tünetei hasonlóak a nátha tüneteihez: láz, orrfolyás. A fertőzés elérheti a tüdőt, ebben az esetben a tünetek rosszabbodnak: mély köhögés, légzési nehézségek, sípoló hanggal, szoptatási nehézségek, kiszáradás.
Az RSV vírus zsúfolt helyeken terjed, és természetesen gyermekközösségekben, így bölcsődében, óvodában. Könnyű elkapni, mert fizikai érintkezéssel illetve tüsszögéssel, köhögéssel terjed.
Koraszülött babáknál, bizonyos tüdőbetegségekben vagy veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti gyerekeknél az RSV tüdőfertőzést okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés lesz indokolt, ezért ők különösen veszélyeztetettek.
Az RSV ellen nem alakul ki természetes védettség, ami azt jelenti, hogy évről-évre elkaphatja a gyermek.
Az RSV ellen létezik védőoltás: a gyermek az RSV elleni ellenanyagot kapja meg. Az oltás 1 hónapig ad védettséget, így nagyon fontos, hogy a novembertől márciusig tartó időszakban minden hónapban megkapja a gyermek a védőoltást.
Az egyébként igen borsos árú oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják meg november és március között.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák