Baba

Mit kell tudni a tejcsatorna-elzáródásról?

A szoptatás nem minden esetben zökkenőmentes, sőt, a legtöbb anyánál jelentkeznek ilyen-olyan nehézségek, főként a baba megszületése utáni hetekben.
2021. Január 26.
Mit kell tudni a tejcsatorna-elzáródásról? (fotó: Getty Images)

A szoptatás fontosságával és előnyeivel mindenki tisztában van, de az is tény, hogy sikeressége nagyon sok mindenen múlik. Például a kezdeti nehézségeken, sőt, akár kellemetlenségeken. A romper.com szerzője, Abi Berwager Schreier felidézi saját történetét, amikor néhány nappal a fia születése után, a kórházból hazatérve fájdalmas csomókat érzett a mellében. Pánikba esett, egész éjjel a netet bújta és azon aggódott, hogy a csomók a tejcsatorna-elzáródás vagy a mellrák tünetei-e inkább.

Ashley Georgakopoulos, IBCLC laktációs tanácsadó a Rompernek azt mondta, hogy a tejcsatorna-elzáródás sokféle érzettel, tünettel járhat: a kis csomóktól, a mélyebb, fájdalmasabb csomókig, az elzáródás pedig a mell bármely területén előfordulhat, akár a hónaljnál is vagy a mellbimbó mögött.

Dr. Amna Husain, gyermekorvos és laktációs tanácsadó hozzátette, hogy tejcsatorna-elzáródáskor a csomó kemény, szilárd, néha vörös a csomó területén a bőr felszíne és meleg tapintású.

Mi okozhat tejcsatorna-elzáródást?

Georgakopoulos és Husain egyetértenek abban, hogy a tejcsatorna-elzáródásnak több oka is lehet, pl. a nem teljesen kiürült mell, a mellre gyakorolt fizikai hatás, nyomás, elszorítás, melltartóval vagy más szoros ruhadarabbal, akár hason alvással is, hirtelen elválasztás, stressz, gyengített immunitás, bakteriális fertőzés. A nem megfelelő mellre helyezés és a baba nem megfelelő szopási technikája is okozhat tejcsatorna-elzáródást. Okozhatja az is, ha korlátozzuk a szoptatások idejét és gyakoriságát, mert ebben az esetben sem tud kiürülni a mell.

Mindegyik ok a tejcsatorna-elzáródáshoz vezethet: amikor a mell egy vagy több tejcsatornájában akadályozottá válik a tej áramlása. Az elzáródás jelentkezhet egy vagy több kivezető nyílásban is vagy a tejcsatorna mellbimbótól távolabbi részén.

Hogyan kezeljük az elzáródott tejcsatornát?

Az egyik megoldás a mell melegítése lehet szoptatás előtt. A meleg ugyanis javítja a vérkeringést, ez pedig segíti a gyógyulást. Ez történhet meleg vizes borogatással, áztatással, zuhanyozással. A borogatás és a zuhanyzás gyakorlata egyértelmű, az áztatás talán magyarázatra szorul. Egy meleg vízzel teli lavór/kád fölé hajolva a mellet belógatva, körkörös, finom mozdulatokkal masszírozzuk a csomó mögötti területet a mellbimbó irányába. Zuhanyzás során tegyünk ugyanígy. A belógatós módszernél egy kis Epson sót is használhatunk. Arra figyeljünk, hogy a víz meleg legyen és ne forró.

Fontos, hogy bármennyire is kellemetlen a szoptatást folytassuk. Éppen a szoptatás fogja megoldani a helyzetet. Mindig azzal a mellel kínáljuk meg először a babát, amiben a csomót érzékeljük. Sokat tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében azzal is, ha váltogatjuk a szoptatási pozíciókat.

Az egyik legfontosabb tanács: ha bizonytalanok vagyunk, el vagyunk keseredve vagy úgy érezzük, megtettünk mindent, de a helyzet nem javul, akkor kérjünk segítséget szoptatási tanácsadótól.