Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni a lágyéksérvről?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 13. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

A hasfalnak van néhány gyenge kötőszöveti rése, ahol az úgynevezett sérvek kialakulhatnak: mindenekelőtt a lágyék, ahol a véredények, idegek, szalagok és ondózsinórok a combba vagy a genitáliákba futnak.

A hasfájás az egyik tünet


Sérv (hernia) akkor keletkezik, ha a hasüreg mozgékony szövetrészei (hashártya és bélkacsok) ezeken a réseken kitüremkednek. További sérvkapuk gyakran keletkeznek a köldökgyűrűben és a rekesz területén.
Csecsemőkorban a sérv leggyakoribb fajtája a lágyéksérv. A gyermekek egy százalékánál fordul elő, fiúknál és koraszülötteknél kilencszer olyan gyakran, mint lányoknál. A lágyéksérv családi hajlam lehet. A lágyéksérv az esetek kétharmadában az első három hónapban felismerhető. A combhajlatban egyértelmű kidomborulásként látható és jól kitapintható. Az egyik vagy mindkét oldalon megjelenhet. A lágyéki duzzanatok (sérvtömlők) különösen a hasizomzat megfeszülésekor szembetűnők, amikor a gyermek tüsszent, köhög, kiabál vagy székel.

A lágyéksérv leggyakoribb tünetei


Kizáródott sérv esetén ezenkívül:
  • Hányás
  • Székrekedés
  • Keringési elégtelenség
Normális lágyéksérv többnyire sem fájdalmat, sem rossz közérzetet nem okoz. A műtét szükséges, de nyugodtan megtervezhető. Ha viszont zsigeri részek is becsípődtek a sérvkapuba, erős fájdalom, rosszullét és hányás lép fel. Ilyenkor azonnal műteni kell (sürgősségi műtét!).
Lágyéksérv gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell vinni a gyermeket. E látható lágyéktáji duzzanatoknál ugyan nyirokcsomókról vagy lágyékcsatornában megrekedt herékről is szó lehet, de orvosnak kell kizárnia a lágyéksérvet.
Lágyéksérv magától nem gyógyul. A lágyéksérvet mindig operálni kell. Amíg zsigerrészek nem csípődtek be, a műtét nyugodtan tervezhető. Kizáródott sérv esetén azonban sürgősségi műtétre van szükség. Tervezett műtét ambulánsan is végezhető a kórházban vagy gyermeksebészeti rendelőben.
A cikk Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák